La ceremonia de semnare a celor două acorduri au participat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, şi ministrul de Interne, Lucian Bode, transmite Agerpres.
Raed Arafat a explicat faptul că, în urmă cu câţiva ani, a fost aprobată suma de aproximativ 680 milioane euro pentru îmbunătăţirea sistemului de urgenţă în patru domenii: terestru, naval, aerian şi comandă şi control, beneficiari fiind în principal Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi Inspectoratul General de Aviaţie şi serviciile de ambulanţă.
Şeful DSU a adăugat că peste 40 la sută din maşinile de intervenţii folosite de pompieri au o vechime mai mare de 25 de ani, astfel încât este nevoie să fie înlocuite.
"Dacă ne uităm la dotarea pompierilor, aceştia nu merg numai la incendii. Sunt cea mai complexă armă din punct de vedere al diversităţii intervenţiilor: incendii, cazuri medicale, inundaţii şi alte probleme grave cu care se confruntă cetăţenii. Mijlocul de intervenţie de bază al pompierilor este maşina de stingere a incendiilor. Peste 40% dintre maşinile de intervenţie au o vechime mai mare de 25 de ani, unele depăşind 30 de ani. Sunt maşini care sunt în dotare din anii 1980", a spus Arafat.
El a precizat că, prin cele două acorduri cadru, vor fi achiziţionate în total 476 de autospeciale destinate pompierilor pentru intervenţii la incendii, dar şi la descarcerare şi prim ajutor, cu o valoare totală de 159 milioane euro cu TVA, dintre care 200 de autospeciale cu o capacitate de 10.000 de litri, în valoare de aproximativ 69 milioane euro, şi 276 de autospeciale cu o capacitate de 4.000 litri, în valoare de circa 89 milioane euro.
"Este pentru prima dată când se face o asemenea investiţie cu o astfel de sumă şi abordare. Ştiu că au fost foarte multe comentarii şi discuţii de ce nu cumpărăm maşini de pompieri. Să ştiţi că nu a fost uşor. Cred că au fost cel puţin trei tentative de licitaţii, până să ajungem să finalizăm actualele licitaţii", a adăugat Arafat.
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a subliniat că autospecialele vor fi achiziţionate în următorii doi ani şi vor fi distribuite în toată ţara.
"Evenimentul de astăzi are o importanţă deosebită în procesul de îmbunătăţire a capacităţii de reacţie a structurilor de intervenţie specializate în stingerea incendiilor. Îndeplinirea cu succes a misiunilor de intervenţie la care sunt chemaţi să răspundă pompierii militari depinde de nivelul de dotare cu echipamente menite să asigure atât protecţia salvatorilor, cât şi a comunităţilor aflate în pericol. La nivelul IGSU s-a dovedit că există o implicare şi o dorinţă de a accelera proiectele de investiţii. Prin încheierea celor două acorduri-cadru în valoare de aproximativ 159 milioane de euro vor intra în următorii doi ani în dotarea structurilor IGSU 476 de autospeciale de stingere a incendiilor, o flotă importantă de echipamente, care va fi distribuită la nivelul întregii ţări în funcţie de necesităţi", a spus Bode.
La rândul său, ministrul Cristian Ghinea a declarat că IGSU are o echipă de profesionişti, care a reuşit să obţină aproape 800 de milioane euro din fonduri europene, din toate programele operaţionale.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News