Mai vrea cineva să conducă Hezbollah? Următorii doi succesori ai lui Nasrallah, lichidați de Israel. IDF a intrat cu o nouă divizie în Liban

Darius Muresan |
Data publicării:
Forțele de apărare ale Israelului (IDF), acționând în interiorul Fâșiei Gaza pentru distrugerea completă a grupului terorist Hamas. Photo source: IDF
Forțele de apărare ale Israelului (IDF), acționând în interiorul Fâșiei Gaza pentru distrugerea completă a grupului terorist Hamas. Photo source: IDF

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că loviturile aeriene israeliene au ucis doi succesori ai liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, în timp ce Israelul își extinde ofensiva împotriva grupului susținut de Iran, cu o divizie suplimentară desfășurată în sudul Libanului. 

Potrivit Reuters, Netanyahu a subliniat că Israel a redus semnificativ capacitățile Hezbollah, eliminând mii de teroriști, inclusiv pe Nasrallah și succesorii săi.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a confirmat eliminarea probabilă a lui Hashem Safieddine, succesorul lui Nasrallah. Hezbollah este descris ca fiind mai slăbit decât în ultimii ani.

Yoav Gallant a declarat că Hashem Safieddine, cel care urma să-i succedă lui Nasrallah, a fost probabil „eliminat”. Netanyahu, în declarația sa, a folosit termenul „succesorul succesorului”, indicând că pe lângă Safieddine, a mai fost eliminat și un alt înalt oficial al grupării teroriste.

Tensiunile regionale au escaladat după declanșarea în urmă cu un an de atacul grupării teroriste palestiniene Hamas din Gaza asupra sudului Israelului.

La 1 octombrie, Iranul, principalul susținător atât al Hezbollah-ului, cât și al Hamas, a lansat rachete asupra Israelului. Marți, Iranul a avertizat Israelul să nu recurgă la represalii

Concomitent, în așteptarea răspunsului israelian, Armata israeliană a declarat că a trimis Divizia 146 în sudul Libanului, prima divizie de rezervă care a fost desfășurată peste graniță și că extinde operațiunile terestre împotriva Hezbollah din sud-estul Libanului în sud-vestul.

Oficialii nu au precizat câți soldați se aflau acum în Liban. Dar armata anunțase anterior că alte trei divizii ale armatei operează acolo, ceea ce înseamnă că probabil mii de soldați se aflau pe pământul libanez.

Amintim că Armata israeliană a anunțat la 1 octombrie că forțele terestre au intrat în Liban, inițial cu unități de comando care au fost apoi urmate de unități blindate obișnuite și unități de infanterie.

 

Hezbollah, cea mai puternică grupare teroristă din lume

 

Hezbollah este una dintre cele mai puternice miliții din Orientul Mijlociu, susținută intens de Iran. Gruparea și-a consolidat puterea prin antrenamente avansate, armament sofisticat și o rețea extinsă de tuneluri și baze în sudul Libanului. Hezbollah are rachete cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească adânc în teritoriul israelian, și este implicat în conflicte regionale, inclusiv în Siria.

Deși este o forță militară neconvențională, capacitățile sale sunt comparabile cu cele ale unei armate regulate, făcându-l un adversar semnificativ pentru Israel.

Se estimează că Hezbollah deține între 150.000 și 200.000 de rachete, inclusiv ghidate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel