Mai vorbește cineva de submarine în România? Cu Delfinul la cheu de aproape 30 de ani marinarilor noștri li s-au promis submarine moderne

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Submarinul Delfinul, sursă foto: Blogul AAG_th, cont Twitter, imagine preluată Navy.ro
Submarinul Delfinul, sursă foto: Blogul AAG_th, cont Twitter, imagine preluată Navy.ro

15 iulie este Ziua Submarinistului militar, sărbătorită an de an în cadrul Marinei. Azi, în situația în care România nu mai deține niciun submarin operațional.

Situația nu e mai roză nici la nivelul general al Forțelor Navale unde doar profesionalismul exemplar și pasiunea marinarilor români au făcut ca lipsa capabilităților să fie atenuată. O lipsă de tehnică în contextul războiului în Marea Neagră în cea mai gravă criză de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Azi, România, o țară cu tradiție în operarea de submarine, nu mai deține niciun submarin operațional. Delfinul românesc se află la cheu încă din 1996 și e folosit pentru antrenamente. 

Delfinul nu va mai intra niciodată în submersiune din motive lesne de înțeles. În 1999 submarinul putea fi modernizat și s-ar fi putut înlocui bateriile, dar modernizarea sa nu mai renta, Delfinul fiind și singurul din clasa sa din dotarea Marinei noastre. Mentenanța (sovietică) nu mai putea fi însă făcută, iar costurile de modernizare și de aducere la standarde NATO ar fi fost uriașe. O decizie normală luată atunci.

2. Delfinul, ... (submarinul_delfinul_58683900.jpg)

Delfinul, singurul submarin al României, aflat la cheu din 1996

Azi România visează din nou la submarine. 

În toamna anului trecut Parlamentul României a aprobat achiziția a două submarine Scorpene produse de gigantul francez Naval Group. 

Programul se va derula pe o perioadă de 8 ani iar valoarea estimativă este de 2 miliarde de euro.  România va cumpăra două submarine franceze de tip Scorpene.  

Știrea a făcut atunci valuri, dar azi nu se mai știe nimic despre „submarinele Scorpene ale României în Marea Neagră”. De remarcat și faptul că producătorul submarinelor e Naval Group, compania implicată în programul controversat „Corveta multifuncțională”. Programul a fost anulat în vara anului trecut de către Ministerul Apărării Naționale, după lungi tergiversări în care, din motive financiare, compania franceză declarată câștigătoare nu a semnat contractul. 

 

Premierul Marcel Ciolacu nu e „fan” submarine

 

În toamna anului trecut premierul  Marcel Ciolacu, azi posibil candidat la președinția României, declara public într-o emisiune televizată că submarinele nu sunt o prioritate pentru România. 

„Eu, ca premier, nu sunt unul dintre cei care consideră că e o urgenţă înzestrarea Armatei României cu cele două submarine (...) Nu consider în acest moment că România are nevoie de două submarine. Cred că altele sunt priorităţile”, afirma atunci premierul României care a amintit însă că decizia se ia într-un proces complex, la propunerea planificatorilor Armatei.

Și să sperăm că așa se va și întâmpla. Căci factorii de decizie ai Armatei sunt, cu siguranță, conștienți de necesitatea acestor nave în contextul strategic actual.

3. Imagine re... (scorpene-submarin_20614500.jpg)

Imagine reprezentând un submarin din clasa franceză Scorpene, al Forțelor Navale Indiene. Foto: TheWeek.in

Chiar și în contextul în care războiul împotriva Ucrainei se va încheia la un moment dat.

România deține în Marea Neagră resurse energetice importante care cu siguranță nu vor lăsa Rusia indiferentă în contextul în care țara noastră are capacitatea de a deveni un furnizor de energie în regiune. Doar în perimetrul Neptun Deep capacitatea de gaze e estimată la minimum 100 de miliarde de metri cubi. Construcția infrastructurii pentru extragere a început, iar în primul trimestru din 2027 va începe exploatarea gazului din acest perimetru.

Necesitatea capabilităților moderne în Marina României pentru protejarea acestor obiective de infrastructură critică e crucială și, în mod cert, o chestiune de securitate națională.

Până când un nou submarin românesc va intra în submersiune în Marea Neagră, să le urăm tuturor marinarilor români un la mulți ani de Ziua Submarinistului militar, cu gratitudine pentru modul în care Marina e ținută la suprafață, într-o perioadă atât de dificilă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel