Preşedintele Rumen Radev a spus că speră o soluţionare a acestei crize prin dialog mai degrabă decât prin mai multe arme, în timp ce în parlamentul de la Sofia partidul Vazrajdane a dat citire unei declaraţii în care afirmă că acceptarea unei prezenţe NATO sporite în Bulgaria ar fi o ''trădare naţională''.
''Mă aştept ca criza din Ucraina să fie soluţionată prin intensificarea dialogului şi a măsurilor diplomatice'', a declarat preşedintele Radev joi în faţa presei, precizează Agerpres.
'Trebuie să fie clar ca cristalul că o escaladare succesivă a tensiunilor (după o comasare militară reciprocă) va destabiliza nu doar regiunea noastră, ci întreaga Europă. Criza din Ucraina nu va fi soluţionată prin folosirea ameninţării forţei, nu va fi soluţionată prin mai multe arme şi mai multă putere militară, ci prin dialog şi diplomaţie'', a indicat şeful statului bulgar. El a ţinut să precizeze că deocamdată nimeni nu a cerut nimic Bulgariei.
La rândul său, ministrul bulgar al apărării Stefan Ianev a menţionat că ''deciziile pe care le ia NATO sunt decizii în care Bulgaria se află pe picior de egalitate''.
''Insinuarea că cineva ne spune ce să facem şi că trebuie să facem ceea ce ne ordonă cineva este fundamental greşită'', a asigurat el.
Ministrul Stefan Ianev a postat pe 21 decembrie un comentariu pe Facebook în care a estimat că o desfăşurare suplimentară de trupe NATO în Bulgaria ar fi nejustificată, întrucât ''o asemenea decizie nu ar fi în interesul aliaţilor şi nici în interesul naţional al Bulgariei''.
''O astfel de dezbatere are potenţialul de a provoca o creştere inutilă a tensiunii în regiune. Cu atât mai mult cu cât în stadiul actual nu există niciun motiv pentru a considera respectivul proces (din partea Rusiei) drept o ameninţare directă pentru Alianţă şi pentru securitatea sa'', a mai argumentat el atunci.
A doua zi după postarea lui Ianev, premierul bulgar Kiril Petkov a declarat că ''această chestiune (a sporirii prezenţei NATO în Bulgaria - n. r.) nu a fost discutată în Consiliul de Miniştri sau cu partenerii noştri. Declaraţiile asupra acestui subiect sunt strict opinia personală a ministrului apărării şi nu exprimă poziţia oficială a guvernului'' bulgar, a clarificat noul şef al guvernului de la Sofia.
Ministrul Ianev a confirmat joi că guvernul bulgar nu a luat o decizie şi nu este cazul să se facă speculaţii despre ce ar putea sau nu să se întâmple. El a refuzat să comenteze o declaraţie în care premierul Petkov a spus că niciun ministru nu trebuie să emită o opinie proprie asupra unor chestiuni ce privesc Bulgaria în ansamblu.
''Când va veni momentul ca această chestiune să fie abordată în Consiliul de Miniştri, opinia va fi consensuală'', a asigurat ministrul bulgar al apărării, negând că între el, şeful guvernului şi ministrul de externe ar exista divergenţe în această problemă.
În acest timp, naţionaliştii bulgari din partidul Vazrajdane au promis să se împotrivească ''trădării naţionale''. ''Vazrajdane se opune desfăşurării unor trupe suplimentare în Bulgaria şi insistă asupra rezilierii acordului privind facilităţile militare comune bulgaro-americane pe teritoriul Bulgariei'', se arată într-o declaraţie a acestui partid citită joi în parlamentul de la Sofia.
''Nimeni nu a întrebat poporul bulgar dacă vrea să fie un membru al NATO sau să aibă trupe americane pe teritoriul bulgar (...) Nimeni nu ne-a întrebat dacă dorim să devenim un front împotriva Rusiei sau oricărei alte ţări'', argumentează partidul Vazrajdane în declaraţia citită de către deputata Elena Gunceva.
''Ne dăm seama că unii politicieni bulgari sunt dependenţi de ambasadele străine, dar istoria a arătat că nu există iertare pentru trădare. Bulgaria trebuie să-şi apere suveranitatea, iar acest lucru se poate face numai cu o armată bulgară independentă şi puternică'', a remarcat Gunceva, menţionând hotărârea partidului său de a rezista ''prin toate mijloacele în faţa ultimei dintr-o serie de trădări naţionale''.
În ziua în care ministrul bulgar al apărării considera inoportună o eventuală sporire a prezenţei NATO în Bulgaria, cotidianul '24 Ceasa' a relatat, citând surse ale sale neprecizate, că SUA exercită presiuni asupra Bulgariei pentru a accepta un contingent de cel puţin 5.000-5.500 de soldaţi americani care să fie transferaţi în această ţară din Germania.
Rotaţia unui contingent consolidat al SUA poate depăşi termenul limită de trei luni pentru staţionarea trupelor americane pe teritoriul bulgar. Ca soluţie alternativă, prezenţa militară în Bulgaria şi România poate fi sporită prin prezenţa înaintată consolidată a unităţilor de luptă ale NATO.
Solicitat a doua zi de respectivul cotidian să comenteze această relatare, premierul Kiril Petkov a răspuns că ''deocamdată trupele nu au fost discutate în detaliu''. ''Aş mai dori să subliniez puternica noastră convingere că cea mai bună modalitate de a susţine politica UE şi a NATO legată de frontiera noastră estică este aceea desfăşurată prin mijloace paşnice şi democratice'', a completat premierul bulgar.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News