La câteva zile după anunțul privind utilizarea noii arme, se pare că ”Palianîția” nu va fi singura surpriză pregătită rușilor. Președintele Zelenski a anunțat că Ucraina a efectuat un test reușit al primei rachete balistice fabricate pe plan intern, un pas important către consolidarea capacităților sale militare.
Dar până la operaționalizarea rachetei balistice, ucrainenii trebuie să se bazeze pe rachetele de croazieră Neptun, cu rază de circa 300 de km, dar mai ales pe numeroasele tipuri de drone dezvoltate în ultimii doi ani.
Dintre aceste noi arme, ”Palianîția” pare că va fi calul de bătaie pentru atacurile ucrainene împotriva țintelor din Federația Rusă (cel puțin până la obținerea de la statele occidentale a acordului privind lovirea unor ținte militare din Federația Rusă).
Palianîția este o dronă și o rachetă în același timp, deoarece conform datelor tactico-tehnice se încadrează în ambele categorii.
Site-ul web Militarnîi raportează că, pentru a asigura o rază lungă de acțiune, Palianîția este lansată de la sol și alimentată de un motor cu reacție, comportându-se ca o rachetă de cruazieră.
Racheta-dronă ucraineană poate lovi aeroporturile rusești îndepărtate
Cât mai multe probleme pentru ruși - acesta a fost obiectivul pentru care a fost construită racheta-dronă Palianîția.
De altfel, chiar denumirea armei vrea să exemplifice cât de greu le va fi rușilor să o înțeleagă. „Паляниця” (Palianîția) este un alt cuvânt ucrainean pentru „pâine” sau „pâine rotundă tradițională”. În contextul războiului, „Palianîția” a căpătat și o semnificație simbolică. Deoarece este dificil de pronunțat corect de către cei care nu vorbesc limba ucraineană, pronunția acestui cuvânt a fost folosită ca un test pentru a distinge între ucraineni și ruși. Pronunțarea greșită a cuvântului poate indica lipsa unei legături native cu limba ucraineană.
Revenind la noua armă a ucrainenilor, combinația între rază și viteza mare pentru o dronă (datorită motorului cu reacție) va pune mari probleme sistemelor antiaeriene rusești, crede expertul în aviație Anatoli Khrapchinskîi, fost ofițer al Forțelor Aeriene ucrainene, care a vorbit cu publicația NV despre avantajele noii arme.
”Sunt multe semne de întrebare despre mijloacele de apărare aeriană ale Federației Ruse. În primul rând, sunt foarte puține. În al doilea rând, calitatea lor reală nu este atât de înaltă pe cât declara Rusia”, așa cum s-a putut observa la ultima lovitură a dronelor ucrainene asupra aerodromului rusesc Savasleika.
Palianîția nu are nevoie de un lansator special, ci poate decola cu ajutorul unei catapulte, similar cu o dronă obișnuită.
”Tehnologia rachetelor de croazieră sol-suprafață (care include racheta dronă Palianîția) garantează o rază de acțiune de până la 1.000 km”, spune Khrapchinskîi.
În același timp, arma arată ca o rachetă și unele elemente sunt împrumutate de la o rachetă de croazieră ghidată, iar expertul apreciază că viteza poate fi între 400 km/h și 800 km/h. .
”O dronă cu rachetă (cu motor cu reacție) ar fi cea mai bună alternativă, spre deosebire de dronele (mai lente) echipate cu motoare cu ardere internă”, conchide expertul.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News