„Eu nu am văzut în acest moment de criză, când se negociază la Riad sau la Istanbul, ministrul de Externe al României în regiune. Trebuie să mergi în regiune în primul rând, nu doar să bați la poarta Washingtonului unde e greu să fii primit”, a subliniat Popescu, sugerând că Bucureștiul adoptă o politică externă excesiv de reactivă și formalistă.
Marco Rubio, secretarul de stat al SUA și Emil Hurezeanu, ministrul de Externe al României. Photo source: MAE
„Nu suntem nici nerezonabili încât să criticăm ceea ce nu se poate face, dar cred că se poate merge în Grecia, Bulgaria, Turcia, se poate activa Formatul București 9 care e chiar pe chestiuni securitare. Să inviți un format al trilateralei Polonia, Turcia și România. Aceste lucruri nu le-am văzut din păcate”, a mai punctat Ștefan Popescu.
Acestea sunt formate cu potențial strategic ridicat în actualul climat de insecuritate regională. „E nevoie să ne activăm diplomatic, să începem să avem discuții cu partenerii, să ieșim din hainele oficiale”, a adăugat el, dând exemplul interacțiunilor care pot avea loc în afara cadrului formal și oficial, inclusiv la o cafea cu omologi din regiune.
Popescu a semnalat că România pierde oportunități esențiale de dialog și influență în regiune, în timp ce alți actori își consolidează pozițiile. Exemplul adus a fost vizita recentă a premierului polonez Donald Tusk la Ankara, realizată fără oprire la București: „Trilaterala nu mai funcționează. S-a dus direct la Ankara.”
Deși a recunoscut că a existat o întâlnire între ministrul român de externe și omologul turc în marja Conferinței de la München, Ștefan Popescu a subliniat lipsa unei activități susținute la nivel tehnic și de direcții în MAE. „Mi se pare o improvizație și o paralizie dezarmantă și neliniștitoare. Istoria a intrat într-un accelerator. De acum contează foarte mult viteza de reacție pe care o avem”, a conchis analistul.
Urmărește integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic unde Ștefan Popescu analizează noua poziție a SUA în lume și ce urmează pentru România și Europa: Bonjour Franța, goodbye America? România, Europa și umbrela nucleară | Interviu Ștefan Popescu
Ce este Trilaterala România - Polonia - Turcia?
Prima reuniune a Trilateralei România-Polonia-Turcia a avut loc la inițiativa României, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, în mai 2012, în marja Summitului NATO de la Chicago.
Potrivit MAE, crearea acestui format, la inițiativa României, prin secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu (la acel moment), a avut în vedere importanța cooperării aprofundate a celor trei state pe teme de interes comun, preponderent în domeniul securității, fiind dedicat coordonării în interiorul Alianței Nord-Atlantice, inclusiv în condițiile în care România avea deja Parteneriate Strategice bilaterale cu ambele state aliate.
La nivel de ministru al afacerilor externe au avut loc opt astfel de consultări, începând cu anul 2016.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News