Podcastul „Obiectiv EuroAtlantic” este difuzat în fiecare săptămână, în ziua de vineri, începând cu ora 11:00, pe platforma DefenseRomania.
Invitatul lui Tudor Curtifan din această săptămână din cadrul emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic” este generalul (r.) Cristian Barbu, profesor asociat la Academia Tehnică Militară, fost rector și comandant al acestei instituții.
Subiectul emisiunii va fi modul în care Armata rusă a gestionat cele peste 19 luni de război brutal și neprovocat împotriva Ucrainei.
Un război care ne-a arătat un mixt între tehnica modernă și cea sovietică, dar care a arătat din nou importanța artileriei pe care nu multă lume mai paria, precum și importanța tehnicii grele mecanizate care în viziunea multora nu mai făcea parte din războaiele viitorului. Vor fi analizate sistemele de armament care au fost și care pot fi game changer pentru cele două părți beligenrante, dar și situația actuală a frontului plus multe alte subiecte.
Emisiunea „Obiectiv EuroAtlantic” ediția din 06 octombrie 2023, poate fi urmărită începând cu ora 11:00, atât pe pagina de Facebook DefenseRomania, pe www.DefenseRomania.ro, dar și pe pagina de YouTube, unde vă invităm să apăsați butonul „Subscribe” („Abonează-te”).
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pe scurt în etape
Tehnică rusă pierdută de invadator în Ucraina. Foto: Forțele armate ale Ucrainei
Rusia a generat pe data de 24 februarie 2022 cea mai mare criză de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Invazia la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei e primul război de cucerire purtat pe teritoriul Europei după evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial.
Invazia barbară a trupelor ruse, împotriva tuturor normelor de drept internațional, s-a dorit a fi o „operațiune militară specială” fulger, pe trei direcții, cu scopul de a „denazifica” și decapita conducerea politică a Ucrainei. Ca urmare a unei rezistențe formidabile a Ucrainei, coroborat cu sprijinul etapizat al Occidentului unit, Rusia s-a văzut nevoită să recalibreze obiectivele invaziei și să se retragă din ofensiva din jurul Kievului, axându-se pe sud-estul Ucrainei.
După ce a ocupat teritorii uriașe și a anexat ilegal patru regiuni, Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson (fără măcar să le controleze în totalitate), în luna septembrie o contraofensivă fulminantă a Ucrainei a împins trupele ruse pe partea cealaltă a Niprului în sud iar în nord Ucraina a eliberat în Harkov în doar 5 zile tot atâta teritoriu cât a ocupat Rusia în 5 luni.
Ulterior frontul s-a stabilizat, războiul transformându-se în unul de uzură.
Iarna și marea ofensivă așteptată a Rusiei nu au modificat cu nimic arhitectura frontului ucrainean.
În vara acestui an Ucraina a lansat contraofensiva, care însă avansează lent. Au fost identificate trei direcții principale, una în est la Bahmut, și două în sud la Zaporojie, unde ucrainenii au ca obiectiv ajungerea la Azov ruperea culoarului care leagă Donbasul de Crimeea, singurul obiectiv strategic major atins de Armata rusă invadatoare.
Lentoarea avansului în comparație cu contraofensiva din toamna lui 2022 e cauzată de faptul că Rusia a dezvoltat fortificații de apărare fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial. E vorba de așa-numitele „linii Surovikin”, care se întind pe zeci de kilometri de teren minat, dinți de dragon, tranșee antitanc etc. Ucraina estimează că există trei astfel de linii. Doar în sud s-a reușit penetrarea primei linii.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News