Criticii elicopterelor de atac amintesc că Armata SUA a decis să anuleze programul său FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft), justificând decizia prin omniprezența dronelor și a altor muniții teleoperate (MTO) pe câmpul de luptă.
FARA avea ca scop dezvoltarea unui elicopter de recunoaștere și atac capabil să zboare cu o viteză de aproximativ 370 km/h și capabil să evolueze în regim autonom pentru misiuni în medii extrem de contestate. Decizia de renunțare la programul FARA a fost luată pentru a înlocui elicopterele cu drone.
Mai au viitor elicopterele de atac?
Elicopter AH-64 Apache, photo source: U.S. Army
O analiză a DefenseRomania publicată anul trecut aborda exact acest subiect și arăta că poate fi riscant să tragi concluzii definitive din feedback-ul unui conflict care nu s-a încheiat încă. Astfel, în primele luni de război din Ucraina, drona tactică turcească TB-2, folosită de forțele ucrainene, a fost evidențiată pe scară largă și prezentată ca un „game changer” datorită rezultatelor obținute împotriva forțelor ruse. Dar până la urmă nu a durat.
Același apel îl face și generalul francez Pierre Schill, şeful Statului Major al forțelor de Infanterie. Citat de publicația franceză Opex360, el spune că nu ar trebui să se tragem concluzii pripite. „Mulți par convinși, pe baza experienței din războiul ruso-ucrainean, că elicopterul este acum pe cale de a deveni tehnică învechită, ignorând anumite lecții din teren care arată că elicopterul continuă să producă efectele așteptate pe câmpul de luptă”, a declarat înaltul oficial francez.
„Elicopterul cu echipaj uman nu și-a spus ultimul cuvânt, deoarece rolul omului, ca instrument principal al luptei, rămâne determinant – el este singurul capabil să combată eficient într-un mediu în care comunicațiile nu mai funcționează.”
Franța face o mișcare inteligentă, se adaptează și integrează dronele pe elicoptere de atac. Un prim pas a fost deja făcut între o dronă și un elicopter de atac Gazelle
Elicopter de atac francez de tip SA Gazelle, produs de Airbus. Photo source: Ministerul Apărării de la Paris
Iar pentru Franța elicopterele și dronele pot fi complementare. De aici și conceptul de „dronizare a aérocombatului”, care a fost subiectul unor experimente inițiate de Regimentul 3 Elicoptere de Luptă, așa cum arată publicația franceză citată.
„Observând progresele tehnologice recente pe teatrele de război actuale, explorăm în prezent posibilitățile oferite de utilizarea unei drone FPV (First Person View)”, au anunțat oficialii militari francezi în decembrie.
Iar unul dintre aceste experimente a constat în operarea unei drone FPV de către un pilot aflat la bordul unui elicopter de atac Gazelle.
Într-un interviu difuzat în noiembrie anul trecut, generalul francez David Cruzille, comandantul ALAT, a amintit că principiul cooperării dintre elicoptere și drone „figurează în documentele de doctrină elaborate acum 15 ani”. „Dronele, astăzi, reprezintă o oportunitate extraordinară. Progresele tehnologice ne permit să trecem de la teorie la practică”, a adăugat el.
Deocamdată Franța intenționează să utilizeze și să integreze pe elicoptere drone și MTO disponibile pe piață, dar lucrează și la conceptul de Engins Lancés par Aéronefs (ELA) – dispozitive care produc efecte cinetice sau non-cinetice pe rază scurtă sau medie.
Obiectivul e ca dronele, odată lansate, vor putea să distrugă o țintă aflată la 20 km de elicopter, sau vor putea efectua o misiune de recunoaștere la 50 km în fața elicopterului purtător. Se estimează că acest lucru va putea fi implementat pe viitorul elicopter francez Guepard, echipat cu un kit de comandă și control pentru operațiuni aeriene de luptă. În plus, pentru a preveni bruiajul electronic și a reduce sarcina cognitivă a echipajelor, aceste dispozitive vor fi dotate cu algoritmi de inteligență artificială.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News