,,Această măsură reflectă punerea în aplicare a deciziei părții române în termenul indicat, conform procedurilor utilizate de alte state membre UE în situații similare. Cursa aeriană este autorizată în baza articolelor Convenției de la Viena din 18 aprilie 1961 cu privire la relațiile diplomatice. Decizia României de reducere a personalului misiunii diplomatice a Federației Ruse la București reflectă nivelul actual al relațiilor bilaterale, în contextul declanșării de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei", precizează Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE).
Russia - Special Flight Squadron, Ilyushin Il-96-300 with callsign RSD118 flying from Moscow to Bucharest, probably for diplomats' rotation pic.twitter.com/n8DgrYsXii
— ARG ✈️ (@ahmedrghazi) July 1, 2023
Diferența între numărul de posturi și numărul personalului aflat efectiv la post se explică prin faptul că nu toate pozițiile de pe schema personalului rus din România sunt în prezent ocupate.
Partea rusă a fost informată că are la dispoziție cel mult 30 de zile pentru a pune în aplicare decizia autorităților române
,,Este interesant faptul că atunci când s-au redus cele 51 de poziții (din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, n.r.), doar 11 dintre ele erau ocupate de diplomați. Celelalte poziții ocupate erau pentru personalul tehnico-administrativ, semn că nu activitatea diplomatică este foarte importantă pentru Ambasada Rusiei la București, ci, mai ales, cea din zona tehnico-administrativă. Oare cu ce se ocupă oamenii aceștia din tehnico-administrativ? Este ușor de dat un răspuns aici.
Eu nu cred că este cazul să fie escortată (aeronava rusă, n.r.). Nu este o aeronavă de război, este o navă de linie, pentru transport persoane.
Ea este urmărită în permanență, dar nu reprezintă un pericol pentru securitatea României sau pentru spațiul NATO. Nu este înarmată și, sigur, nu va avea niciun fel de echipament care să poată să aducă vreun prejudiciu privire la siguranța statului român.
Însă, în mod cert, va fi însoțită de o serie întreagă de elemente de supraveghere de la sol și, acolo unde va fi dispusă pe planul terestru, va avea, de asemenea, o supraveghere suplimentară", a precizat, la Antena 3 CNN, generalul (r) Cristian Barbu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News