"Made" in Taiwan. Zeci de lansatoare Hawk ar fi fost trimise Ucrainei din stocurile Armatei taiwaneze

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Un sistem sol-aer HAWK aflat în dotarea armatei ucrainene. Sursa foto: Facebook/Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene.
Un sistem sol-aer HAWK aflat în dotarea armatei ucrainene. Sursa foto: Facebook/Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene.

Deși au fost dezvoltate acum mai bine de 60 de ani, bătrânele sisteme antiaeriene Hawk (aflate și în dotarea Armatei României) reprezintă baza apărării Ucrainene împotriva dronelor și rachetelor de croazieră.

Taiwanul a devenit probabil unul dintre cei mai mari contributori pentru Forțelor Aeriene Ucrainene. Forbes citează un fost oficial al Pentagonului care spune că Taiwanul și-a transferat surplusul de baterii de rachete antiaeriene HAWK către armata ucraineană.

Potrivit Forbes, comentariile fostului oficial confirmă declarațiile anterioare despre un acord între Ucraina și Taiwan mediat de Statele Unite. Rachetele MIM-23 din Taiwan, precum și lansatoarele și radarele lor, completează HAWK-urile donate Ucrainei de Statele Unite și Spania.

Statele Unite anunțau încă de anul trecut că vor furniza, împreună cu Spania, rachete, lansatoare și radare pentru sistemul HAWK, dar nu au specificat niciodată câte echipamente au fost livrate Ucrainei.

Ucraina ar putea avea acum până la 15 baterii HAWK, fiecare cu cel puțin șase lansatoare cu trei rachete, precum și radare asociate. Publicația notează că la începutul războiului la scară largă, Kievul avea aproximativ 50 de baterii de sisteme de apărare aeriană - în principal S-300 și alte modele sovietice.

Potrivit estimărilor Forbes, HAWK-urile pot reprezenta o treime din armamentul forțelor de apărare aeriană ucraineană.

Forbes citează informații din 2023, care sugerează că oficialii americani au negociat cu omologii lor din Taiwan pentru a cumpăra peste 10 baterii HAWK cu un total de aproximativ o sută de lansatoare, pe care forțele taiwaneze au început să le dezafecteze încă din 2015.

La rândul său, Reuters îl citează pe ministrul apărării al insulei, Wellington Koo, care a fost întrebat dacă HAWK vor fi (au fost) transferate în Ucraina: ”SUA sunt cele care decid ce să facă cu rachetele antiaeriene HAWK dezafectate din Taiwan”, a spus oficialul.

Deși acest tip de armă are o vechime de peste 60 de ani, este un sistem simplu, fiabil și extrem de mobil. HAWK este ușor de modernizat și funcționează excelent - inclusiv la altitudini foarte mici, de 60 de metri - împotriva dronelor mai lente și a rachetelor de croazieră. În plus, muniția sa este compatibilă cu sistemul de rachete antiaeriene americano-norvegian NASAMS, care se află și în Ucraina.

Lotu semnificativ de HAWK ar trebui să ajute Kievul să echilibreze din epuizarea stocurilor de rachete pentru sistemele sovietice de apărare aeriană S-300 și Buk. De atunci, Ucraina și-a diversificat rețeaua de apărare aeriană, integrând o gamă largă de rachete, lansatoare și radare străine.

HAWK nu este în aceeași clasă cu sistemul de apărare antiaeriană Patriot și are o rază de acțiune mult mai scurtă, iar principalul dezavantaj al sistemului este că radarul său este sensibil la bruiaj. Cu toate acestea, sistemel HAWK pot fi eficiente dacă Ucraina integrează vechile rachete și lansatoare cu radarul mai avansat al noului sistem NASAMS.

Taiwanul este în proces de modernizare a propriei sale apărări antirachetă, inclusiv un acord cu Statele Unite anunțat luna trecută în valoare de aproape 2 miliarde de dolari pentru sistemul NASAMS de apărare aeriană cu rază medie de acțiune, care include rachete AMRAAM cu rază extinsă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel