A fost lansat la apă un nou submarin din clasa Scorpene construit de francezi în Brazilia. România vizează și ea astfel de submarine

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Livrarea către Marina braziliană a submarinului Riachuelo din clasa Scorpene. Foto: Naval Group
Livrarea către Marina braziliană a submarinului Riachuelo din clasa Scorpene. Foto: Naval Group

Președinții Franței și Braziliei au inaugurat lansarea la apă a unui nou submarin din clasa Scorpene construit cu tehnologie franceză în țara sud-americană, ca parte a unui program mai complex, care își propune să construiască, până la sfârșitul deceniului, primul submarin cu propulsie nucleară din Brazilia.

Președinții Emmanuel Macron și Luiz Inacio Lula da Silva au participat la o ceremonie la șantierul naval Itaguai de lângă Rio de Janeiro, inaugurând submarinul Tonelero, un submarin diesel-electric din clasa Scorpene, construit ca parte a unui parteneriat ce va atinge la final cifra de 10 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Cunoscute pentru tehnologia avansată și versatilitatea lor, submarinele din clasa Scorpene sunt adesea remarcate drept unele dintre cele mai silențioase submarine diesel-electrice din lume.

 

Cooperarea franco-braziliană

 

Macron se află într-o vizită în Brazilia și dorește să dea un impuls relațiilor bilaterale și unui parteneriat strategic care a stagnat în timpul guvernului anterior al lui Jair Bolsonaro.

Programul de submarine pentru Marina Braziliei (programul ProSub) a început în 2009, în timpul președinției anterioare a lui Lula, fiind un parteneriat cu Naval Group, deținut de statul francez și de către Thales, cu 35%.

Guvernul brazilian a anunțat că are nevoie de o flotă de submarine pentru a apăra aproape 7.500 de kilometri de coastă și apele Atlanticului, unde țara dezvoltă zăcăminte mari de petrol.

Brazilia a ales compania franceză Naval Group pentru a-și consolida forța submarină cu patru noi submarine convenționale, precum și prin dezvoltarea unui submarin autohton cu propulsie nucleară (SSN).

Primul dintre cele 4 submarine Scorpène a fost construit în Franța, în timp ce următoarele trei submarine sunt fabricate și asamblate în șantierul naval din Itaguaí, de lângă Rio de Janeiro, prin transferul de tehnologie de la Naval Group.

Livrarea către Marina braziliană a submarinului Humaita, din clasa Scorpene. Foto: Naval Group

De asemenea, gigantul francez va sprijini Marina braziliană în proiectarea și construcția primului submarin brazilian cu propulsie nucleară și va oferi suport tehnic pe întregul ciclu de viață al navelor.

Primul submarin din clasa Scorpene (submarinul Riachuelo) a fost recepționat de Marina braziliană în septembrie 2022, în timp cel de-al doilea, Humaitá, a fost lansat la apă în ianuarie 2024.

După inaugurarea de miercuri a submarinului Tonelero, Brazilia va avea trei submarine din clasa Scorpene, urmând ca în 2025 să primească și ultima navă din această clasă -  submarinul Angostura.

Rămâne de văzut dacă socoteala de acasă se va potri cu cea din târg în contextul în care compania franceză are o istorie lungă în ceea ce privește controversele privind explozia prețurilor pe durata contractelor.

 

Submarinele franceze Scorpene, aflate și în vizorul Forțelor Navale române

România plănuiește să achiziționeze submarine de atac din clasa Scorpene, produse de Naval Group, aceeași companie implicată în programul corvetelor, un program care a eșuat și pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) l-a anulat în cele din urmă.

Parlamentul României a aprobat anul trecut achiziția a două submarine Scorpene produse de gigantul francez. Programul ar urma să se deruleze pe o perioadă de 8 ani iar valoarea estimativă este de 2 miliarde de euro. 

Acestea sunt echipate pentru o gamă largă de misiuni, inclusiv apărare și atac, supraveghere și colectare de informații și sunt proiectate să opereze într-o varietate de condiții maritime, făcându-le extrem de utile pentru patrularea zonelor mari de coastă, cum ar fi coasta braziliană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel