Macron, o nouă declarație controversată. Reacții la nivel politic și sindical

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron

'Galez refractar la schimbare'' - cu aceste cuvinte, Emmanuel Macron, care face în mod obişnuit afirmaţii polemice, a provocat joi reacţii de indignare faţă de această ''caricatură'' a poporului său, făcută de un preşedinte care se afişează drept ''reformator'', comentează AFP.

Miercuri, la Copenhaga, Macron şi-a declarat admiraţia pentru "flexisecuritate", inaplicabilă în Franţa din cauza diferenţelor culturale. ''Acest popor (danez) luteran, care a experimentat transformările din ultimii ani, nu este tocmai Galezul refractar la schimbare'', a adăugat Emmanuel Macron, a cărui dorinţă de ''transforma'' Franţa s-a ciocnit adesea de presupusa rigiditate a francezilor.

Aceste afirmaţii au declanşat reacţii în ţară la nivel politic şi sindical

''Este totuşi inacceptabil să auzi un preşedinte al Republicii care îi critică, îi caricaturizează pe francezi atunci când se află în străinătate'', s-a indignat joi Laurent Wauquiez, preşedintele partidului Republicanii (dreapta), criticând un preşedinte ''care nu este în rolul său, care nu şi-a înţeles funcţia atunci când este în afara ţării''.

În faţa acestei controverse, Macron a dat asigurări joi că era vorba de un ''strop de umor'', afirmându-şi ''dragostea'' pentru ''triburile galeze'', referire la persoanele care populau actualul teritoriu al Franţei înainte de sosirea romanilor şi care se presupune că sunt strămoşii francezilor.

Explicația nu a calmat spiritele

Extrema dreaptă a văzut în aceste cuvinte ''condescendente'' o operaţiune de diversiune pentru a face să fie uitate dificultăţile'' de pe plan intern ale şefului statului, a afirmat Nicolas Bay, membru al Biroului Executiv al RN (Adunarea Naţională, fostul Front Naţional) menţionând în special demisia răsunătoare a ministrului ecologiei, Nicolas Hulot, şi afacerea Benalla, de la numele fostului colaborator al lui Macron, urmărit pentru violenţe.

Sindicatele, în plină luptă împotriva reformelor promovate de preşedintele Macron, s-au alăturat seriei de critici, asigurând că francezii nu sunt ''refractari'' la schimbare decât atunci când aceasta nu este ceea ce îşi doresc.

”Noua macronadă”

Noua ''macronadă'' de miercuri este un ecou al celei din vara anului 2017, tot în timpul unei călătorii în străinătate, de acea dată în România, aminteşte AFP. ''Franţa nu este o ţară reformatoare. Mulţi au încercat şi au eşuat, deoarece francezii urăsc reformele", a spus el atunci. În Grecia, unde a fost în septembrie 2017, Emmanuel Macron a ajuns din nou în centrul atenţiei promiţând să nu cedeze nimic "nici celor leneşi, nici celor cinici, nici celor crânceni".

Afirmaţii controversate a făcut şi în Franţa. Un astfel de exemplu datează din septembrie 2014, când tocmai fusese numit ministru al economiei. El a vorbit atunci despre salariaţi "analfabeţi" ai unui abator din Bretania, după concedierea a aproape 800 de persoane, mai aminteşte agenţia citată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel