România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta, iar alianţa dintre cele două state se bazează pe o prietenie de două secole, a declarat Emmanuel Macron.
"România nu este pentru Franţa o ţară ca oricare alta. Alianţa dintre ţările noastre se bazează pe o prietenie de două secole. Am evocat acest lucru împreună şi de mai multe ori. În faţa unor crize grave care ameninţau securitatea sa, România a putut să conteze pe fraternitatea Franţei. Sunt mândru că astăzi continuăm această tradiţie istorică'', a precizat Macron.
,,Pentru a merge încă şi mai departe, dorim să mai avansăm în continuare pe plan bilateral, lucrăm la cererea autorităţilor române la un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române. Miniştrii de resort au putut să discute şi să stabilească un document-cadru şi pe plan politic şi militar dorim să consolidăm acest document-cadru şi această cooperare", a spus preşedintele francez.
Putem să speculăm că preşedintele Franţei a făcut indirect referire la controversatul contract „Corveta multifuncțională”
În 2019 Asocierea dintre gigantul francez Naval Group (la care statul francez este acţionar) şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia pentru programul „Corveta multifuncțională”. Pe lângă construcția a patru corvete, programul include și modernizarea fregatelor T22R - Fregata Regina Maria și Fregata Regele Ferdinand.
În România ar fi trebuit să fie construite patru corvete de tip Gowind 2500.
Potrivit datelor oficiale din program, „navele vor fi construite în România în decurs de șapte ani, în baza unui transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor”. Mai mult, prima navă ar trebui livrată la doar trei ani de la semnarea contractului.
Pe 25 februarie 2022, la o zi după declanșarea războiului de către Rusia în Ucraina, în exclusivitate pentru DefenseRomania, ministrul Vasile Dîncu precizat că MApN a păsuit cu încă două săptămâni consorțiul iar semnarea acordului e o chestiune de timp. Sigur, legal nu există un termen limită, însă situația de la Marea Neagră a făcut ca toate privirile să se îndrepte pe acest contract.
În ceea ce privește programul corvetelor, la finalul lunii aprilie 2022, după ce o decizie fusese deja amânată de trei ori, ministrul Dîncu a anunțat că Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța, declarată în 2019 câștigătoarea programului, a cerut un nou timp pentru a veni cu o nouă ofertă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News