'Securitatea continentului nostru este indivizibilă', a afirmat Macron, citat de Reuters, subliniind că europenii trebuie să-şi definească propriile standarde de securitate şi 'să ajungem într-o poziţie în care să ne asigurăm că ele sunt respectate'.
'Următoarele săptămâni trebuie să ne conducă spre a finaliza o propunere europeană care să construiască o nouă ordine de securitate şi de stabilitate. Trebuie să o construim între europeni, apoi să o împărtăşim cu aliaţii noştri în cadrul NATO, ulterior să o propunem spre negociere Rusiei', a declarat Macron, prezentându-le eurodeputaţilor priorităţile Franţei pentru cele şase luni în care asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
'Securitatea continentului nostru necesită o reînarmare strategică a Europei noastre comune ca putere de pace şi de echilibru, îndeosebi în dialogul cu Rusia', a adăugat liderul francez, potrivit Agerpres.
'Ceea ce ne trebuie să construim este o ordine europeană fondată pe principii şi reguli la care ne-am aliniat şi pe care le-am consfinţit nu împotriva, nu fără, ci împreună cu Rusia acum deja 30 de ani', a mai arătat Macron.
El a citat, printre aceste principii, 'respingerea recurgerii la forţă, la ameninţare, la coerciţie; alegerea liberă pentru state să participe la organizaţiile, la alianţele, la aranjamentele de securitate pe care le doresc; inviolabilitatea frontierelor; integritatea teritorială a statelor, respingerea sferelor de influenţă'.
'Vom continua cu Germania, în cadrul formatului Normandia (Franţa, Germania, Rusia, Ucraina), să căutăm o soluţie politică la conflictul din Ucraina care rămâne faptul generator al tensiunilor actuale', a mai afirmat preşedintele francez.
În faţa eurodeputaţilor, Macron a mai pledat pentru o nouă alianţă cu ţările africane şi a declarat că Franţa va organiza în acest sens un summit luna viitoare.
În discursul său, Emmanuel Macron a afirmat că 'nici revenirea la naţionalism, nici disoluţia identităţilor noastre nu vor fi răspunsurile la această lume ce vine'. Prioritatea este de a apăra statul de drept, 'tezaurul nostru', şi 'este vorba mai ales de a convinge din nou popoarele care s-au îndepărtat', a adăugat el.
Pentru a întări statul de drept, Macron a propus ca dreptul la avort şi dreptul la protecţia mediului să fie integrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Trebuie 'actualizată această Cartă pentru a fi mai explicită cu privire la recunoaşterea dreptului la avort sau cu privire la protecţia mediului', a afirmat el, la o zi după ce Parlamentul European a ales-o ca preşedinte pe conservatoarea malteză Roberta Metsola, cunoscută ca având o poziţie personală antiavort.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News