''Când suntem membri ai aceleiaşi organizaţii, nu putem decide să luăm echipamente care nu permit interoperabilitatea, nu putem decide să desfăşurăm operaţiuni unilaterale care sunt contrare intereselor coaliţiilor pe care le-am construit'', a precizat Emmanuel Macron, dorind ''o clarificare'' cu Turcia pe această temă, transmite Agerpres.
În urmă cu trei zile, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, aflat într-o vizită oficială în Franţa, a reafirmat poziția țării sale, sistemele ruseşti de apărare antiaeriană, achiziționate de Ankara, nu reprezintă o amenințare pentru Alianța Nord-Atlantică. Cu toate acestea, potrivit lui Cavusoglu, Statele Unite și Turcia trebuie să se angajeze într-un dialog constructiv pentru a rezolva tensiunile diplomatice pe tema achiziţie sistemelor ruseşti S-400.
Cavusoglu a vorbit și despre incidentul dintre o navă de război a marinei turce şi fregata franceză Courbet. Incidentul cu pricină a avut loc în iunie 2020, în Marea Mediterană, când fregata franceză Le Courbet, aflată sub misiune NATO, a încercat să oprească o navă cargo sub pavilion turcesc suspectată că încălca embargoul ONU privind transportul de arme în Libia.
Doar că nava turcă era însoțită de mai multe fregate ale Marinei turce care, prin sistemele radar au luat în vizor de mai multe ori fregata franceză, acțiune care precede un atac. Franța a reacționat imediat la nivel diplomatic și a denunțat hărțuirea Turciei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News