''Europenii nu vor fi apăraţi dacă nu se decide constituirea unei armate europene adevărate. Faţă de Rusia, care este la frontierele noastre şi care a arătat că poate fi ameninţătoare (...), trebuie să avem o Europă care să se apere singură mai mult, fără să depindă doar de Statele Unite şi într-o manieră mai suverană'', a pledat şeful statului francez în interviul înregistrat luni seara.
Macron citează, fără să numească, ''puteri autoritare care reapar şi se reînarmează la graniţele Europei''. El face apel de asemenea la apărare faţă de ''China, Rusia şi chiar faţă de Statele Unite ale Americii'', evocând decizia Washingtonului de a se retrage dintr-un tratat de dezarmare nucleară ce datează din anii '80: ''Cine este din aceasta victima principală'', se întreabă el, răspunzând apoi: ''Europa şi securitatea sa''.
UE încearcă să se adapteze unui nou context geopolitic legat de dorinţa preşedintelui american Donald Trump de a reduce implicarea SUA în apărarea Europei.
Un Fond european pentru apărare urmează să fie înfiinţat în 2019 pentru a dezvolta capacităţile militare ale statelor membre şi a promova independenţa strategică a UE. Parisul a iniţiat paralel cu opt parteneri un grup european de intervenţie destinat poată întreprinde rapid o operaţiune militară, o evacuare într-o ţară în război sau să ofere asistenţă în caz de catastrofă.
Capacitatea de apărare întărită a Europei este unul dintre ''proiectele'' avansate de către Emmanuel Macron în interviul său, în scopul de a răspunde ''temerilor'' europenilor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News