Neizhpapa s-a referit, printre altele, la principalele momente de după 24 februarie 2022, în care Marina ucraineană împreună cu unități din alte categorii de forțe au acționat decisiv în Marea Neagră, limitând sever acțiunile Marinei și Aviației ruse și asigurând în cele din urmă un coridor maritim prin care Ucraina a reușit să exporte cereale.
Lupte între navele Rusiei și ale Ucrainei direct pe Dunăre
În prima zi de război, Rusia a ocupat Insula Șerpilor, conducerea militară de la Moscova considerând-o esențială în planul său de a bloca accesul Ucrainei la căile de comunicații maritime internaționale.
După capturarea de către ruși, insula a devenit un cap de pod prin care Moscova controla transportul maritim pe Dunăre și spre/dinspre porturile ucrainene din proximitatea orașului Odesa („Chornomorsk”, „Pivdenny” și „Odesa”), a precizat viceamiralul.
„De pe această insulă, nave inamice au efectuat raiduri spre Dunăre. Au încercat să mineze gurile de vărsare în mare. Au existat chiar lupte între aceste nave și ambarcațiunile Marinei ucrainene direct pe Dunăre", a declarat viceamiralul.
Neizhpapa a menționat că izolarea zonei a fost asigurată și de pe această insulă.
Crucișătorul Moskva, scufundat de ucraineni, a jucat un rol esențial
Foto: Crucișătorul rus Moskva, lovit de ucraineni
În primele două luni de război, Rusia a creat un grup (de debarcare) format din nave de debarcare, nave de sprijin cu foc, nave anti-mină, nave purtătoare de rachete „Kalibr”, precum și un grup de nave care să asigure interdicția maritimă.
„Acest ultim grup era controlat de crucișătorul Moskva. Pe crucișător a fost instalat un punct de comandă care era responsabil inclusiv cu controlul spațiului aerian din zona de luptă”, a spus el.
Potrivit lui Neizhpapa, grupul naval rusesc de interdicție au reușit să realizeze o izolare completă de Crimeea până la Dunăre pentru a împiedica „navele partenerilor sau navele civile să intre în zona ostilităților”.
În noaptea de 29-30 iunie 2022, armata ucraineană a lansat un atac masiv asupra Insulei Șerpilor. Trupele ruse au părăsit insula, numind-o „gest de bunăvoință”. Pe 7 iulie, Forțele Armate ucrainene au instalat steagul Ucrainei pe insula eliberată, potrivit publicației ucrainene Censor.net care a preluat o parte din interviul cu viceamiralul Neizhpapa.
Luptele de pe Dunăre au avut loc la câțiva kilometri de România, dar Rusia nu și-a atins obiectivul
Exercițiu al Armatei României pe Dunăre
Comentariul autorului: Luptele de la gurile Dunării dintre navele ucrainene și cele rusești, la care a făcut referire șeful Marinei ucrainene, au avut loc, cel mai probabil, pe brațele Ochakiv și Bâstroe situate la 35 km, respectiv 25 km N-NE de Sulina.
Cele două brațe au fost folosite în trecut pentru tranzitul navelor comerciale, iar Bâstroe, care este mai bine amenajat pentru navigație, este folosit și în prezent. Cu toate acestea, nu este exclus ca navele rusești să fi încercat să intre și pe gura de vărsare a brațului Chilia (aflată la doar șapte km NE de Sulina), deoarece aceasta se află în întregime pe teritoriul ucrainean, granița cu România în acea zonă fiind pe brațul Musura.
Operația rusească de interdicție maritimă în NV Mării Negre din primele patru luni de război s-a bazat pe superioritate aeriană și navală. Însă, Statul Major General rus nu a conștientizat că această superioritate s-a încheiat odată cu retragerea forțelor sale din nordul și nord-estul Ucrainei și a plătit prețul, mai întâi prin scufundarea crucișătorului Moscova iar apoi prin pierderile înregistrate periodic pe Insula Șerpilor, ulterior pierdută. După reducerea frontului de la peste 3.000 la 1.200 de km, Marina și Aviația ucraineană au putut să se concentreze mai bine pe obiectivul lor din Marea Neagră și au lovit cu succes obiectivele majore care asigurau stabilitatea liniei navale rusești de interdicție.
Concluzia principală este că atât Flota rusă a Mării Negre cât și aviația din Crimeea au fost insuficient dimensionate pentru a îndeplini toată paleta de operații specifice în zona lor de responsabilitate. Rusia a încercat, în același timp, să facă o debarcare și o operație de interdicție navală. Numeric totul părea în regulă, dar atâta timp cât nu au putut identifica și distruge pozițiile rachetelor de coastă ucrainene și-au pierdut întreg avantajul pe care-l aveau. În plus, Rusia a demonstrat că nu are suficiente rachete cu rază lungă de acțiune pentru a distruge toate aerodromurile ucrainene iar acest lucru a costat-o și încă o costă foarte mult.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News