Potrivit cotidianului rusesc Vzglyad, Alaudinov a precizat că Forțele Speciale Akhmat nu au fost retrase complet din prima linie. Astfel, au fost trimise la Rostov pe Don numai acele subunități care au putut fi înclocuite cu alte forțe.
“În prezent, subunitățile Akhmat se întorc în zona operației militare speciale pentru a continua acțiunile de eliberare a localității Maryinka din Republica Populară Donețk”, a declarat Alaudinov pentru agenția de presă Tass.
Între timp, șeful Ceceniei, Ramzan Kadyrov, a scris pe canalul său de Telegram că luptătorii Akhmat au fost trimiși la Rostov pe Don pentru a prelua situația sub control, dacă va fi necesar. “Luptătorii noștri au ajuns rapid la fața locului și așteptau ordinul de a continua misiunile care le-au fost încredințate”, a menționat Kadyrov.
Acesta a subliniat faptul că “situația s-a încheiat fără o confruntare directă”, iar pozițiile luptătorilor din zona operației militare speciale au fost deținute cu succes de grupurile de rezervă.
Anterior, Kadyrov declarase că l-a îndemnat pe Evgheni Prigojin, fondatorul PMC Wagner, “să renunțe la ambițiile din afacerile personale și să nu le amestece cu afacerile de stat, dar se pare că, de dragul profitului, unii oameni nu dau doi bani pe dragostea de Patrie”.
Cecenii, pe post de mercenari Wagner
Comentariul autorului: Ca și în cazul companiei militare private Wagner, în cadrul invaziei militare din Ucraina, președintele Vladimir Putin a folosit Forțele Speciale cecene pentru rezolvarea unor probleme care se pare că depășeau misiunile trupelor regulate ale Ministerului Apărării.
Numai în ultima perioadă, luptătorii ceceni au fost pregătiți să ia locul PMC Wagner pentru finalizarea asaltului asupra localității Artemovsk (Bahmut), atunci când Evgheni Prigojin a amenințat că va retrage trupele din localitate, în urma divergențelor cu conducerea Ministerului rus al Apărării. De asemenea, un batalion Akhmat a fost dislocat la frontiera Regiunii Belgorod cu Ucraina, unde au fost efectuate mai multe incursiuni ale unor subunități ucrainene și de mercenari pe teritoriul Federației Ruse.
Cu toate acestea, diferențele dintre forțele cecene Akhmat și PMC Wagner sunt unele majore. Luptătorii ceceni sunt mult mai ușor de controlat de către conducerea politico-militară de la Moscova, mai ales că, spre deosebire de grupul Wagner, structurile cecene au fost integrate în compunerea forțelor Ministerului Apărării.
În urma rebeliunii armate din ultimele zile din Rusia, pe Twitter circulă o glumă în care se spune că în anul 2021 armata rusă era a doua armată din lume, în 2022 aceasta a devenit a doua armată din Ucraina, iar în 2023 a doua armată din Rusia. Ținând cont și de existența Forțelor Speciale Akhmat, se poate spune că armata rusă este în prezent chiar a treia armată din Rusia, pierzând complet măreția “marii armate roșii”.
Probabil că, după încheierea conflictului din Ucraina, la conducerea armatei ruse va trebui instalată o persoană care să poată reda demnitatea armatei. Acest lucru s-ar putea însă să nu fie posibil decât cu un președinte nou. Actualul șef al statului rus pare că și-a atins limitele, iar situația din ultimul timp din Rusia demonstrează că a pierdut nu numai sprijinul unei părți a armatei, dar și pe cea a unei părți din societate.
Rebeliunea condusă de Evgheni Prigojin a devoalat faptul că societatea rusă este mai divizată ca oricând, cu toate că, anterior, propagandiștii Kremlinului au încercat să inducă impresia că rușii s-au unit în jurul lui Putin și sprijină fără rezerve invazia militară în Ucraina. Primele semne că acest lucru nu este chiar adevărat au apărut în momentul anunțării mobilizării parțiale, când ieșirile din Rusia au fost blocate de coloane de mașini, în care se aflau cei care ar fi urmat să fie trimiși pe front.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News