Alegerile din întreaga lume, în special cele din SUA, sunt amenințate de „propaganda electorală”, ceea ce înseamnă campanii electorale care se bazează pe dezinformare și pe teorii ale conspirației. În timp ce interferența electorală din partea statelor autoritare este încă o preocupare existentă, propaganda electorală internă nejustificată desfășurată pentru a obține voturi în societatea americană este inamicul alegerilor libere și corecte.
Adversarii străini ai SUA își intensifică eforturile de a influența rezultatul alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie și, probabil, vor amplifica campaniile de dezinformare cu privire la rezultatele alegerilor care încurajează violența fizică, au avertizat marți oficiali ai serviciilor americane de informații.
Recenta dezvăluire de către Casa Albă a încercărilor Rusiei de a influența alegerile prezidențiale americane din acest an nu va fi o surpriză pentru nimeni care a urmărit tacticile de dezinformare din timpul ultimelor alegeri din SUA.
În timpul campaniei din 2020, Kremlinul a utilizat mijloacele sale de informare în masă sponsorizate de stat, canalul internațional de televiziune RT și site-ul de știri și postul de radio Sputnik, pentru a difuza o serie de conținuturi care puneau la îndoială legitimitatea procesului democratic din SUA. De asemenea, s-a constatat că rețele de boți și troli sponsorizați de Rusia au promovat dezinformarea și teoriile conspirației în rețelele online.
Rusia, Iranul și China „își vor menține angajamentul de a încerca să submineze democrația americană, să alimenteze tulburările sociale și să își susțină candidații preferați”, a declarat un oficial din cadrul Office of the Director of National Intelligence (ODNI), care a vorbit sub rezerva anonimatului.
Rusia și Iranul „sunt probabil dispuse cel puțin să ia în considerare” tactici care ar incita la violență, a spus oficialul.
Rusia îl preferă pe fostul președinte Donald Trump, în timp ce Iranul o preferă pe vicepreședinta Kamala Harris, potrivit evaluărilor anterioare ale ODNI, care supraveghează programele și activitățile de informații ale SUA.
China, în același timp, încearcă să influențeze cursele electorale pentru că niciunul dintre candidații la președinție nu are o agendă politică care să fie mai favorabilă Beijingului, a declarat anterior ODNI.
Cu doar două săptămâni înainte ca americanii să își exprime votul, eforturile de influențare s-au accelerat. Un caz care a atras atenția la nivel politic în SUA s-a axat pe acuzații false referitoare la candidatul democrat la vicepreședinție Tim Walz, pe care oficialul ODNI le-a numit „manipulate” de mass-media, care au fost generate de Rusia.
???????? A senior U.S. intelligence official confirmed that Russian groups have created and spread viral disinformation targeting Democratic vice-presidential candidate Tim Walz. pic.twitter.com/2b1oiezruw
— Ground News (@Ground_app) October 25, 2024
Analiștii serviciilor de informații au folosit o combinație de instrumente digitale pentru a determina că videoclipul care pretindea că arată o victimă a abuzurilor vorbind a fost creat de specialiști în comunicare pro-Kremlin, a declarat un alt oficial ODNI. Videoclipul fusese dezmințit și contestat anterior de utilizatori ai rețelelor sociale și de cercetători.
Operațiunile cibernetice și alte tehnici de spionaj pot fi desfășurate în ziua atacului. Grupuri străine de hackeri ar putea încerca să modifice site-urile electorale, guvernamentale sau de știri publice pentru a „promova confuzia” cu privire la rezultate, se arăta într-un raport declasificat al biroului Directorului Serviciilor Naționale de Informații din SUA, Avril Haines.
Iranul și Rusia se află în spatele unor tentative îndrăznețe de hacking și dezinformare legate de alegeri, afirmă oficialii americani din domeniul aplicării legii. Luna trecută, Departamentul Justiției a formulat acuzații penale împotriva unui trio de agenți legați de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran, susținând implicarea acestora în piratarea și scurgerea de documente ale campaniei Trump.
Rusia a desfășurat luni de zile campanii de influență susținute pentru a înclina votul american în favoarea lui Trump, conform evaluărilor anterioare și anchetelor juridice. Moscova, Teheranul și China au negat vehement astfel de afirmații.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News