Luptă la baionetă între candidații pro și contra Ucraina. Președintele Slovaciei va fi ales în turul II, într-o țară divizată de sprijinul acordat Ucrainei

Darius Muresan |
Data publicării:
Ivan Korcok, candidatul la alegerile prezidențiale din Slovacia care susține cauza Ucrainei. Photo source: Ivan Korcok @Official
Ivan Korcok, candidatul la alegerile prezidențiale din Slovacia care susține cauza Ucrainei. Photo source: Ivan Korcok @Official

Peter Pellegrini, președintele parlamentului slovac, și Ivan Korcok, fost ministru de externe, se vor confrunta în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, după ce s-au clasat în frunte în primul tur desfășurat sâmbătă, conform rezultatelor parțiale, relatează AFP.

În această etapă, Pellegrini obține 40,39% din voturi, în timp ce Ivan Korcok obține 36,90%, după numărarea a 64% din voturi, potrivit datelor furnizate de Oficiul slovac de statistică.

Al doilea tur de scrutin este programat pentru data de 6 aprilie.

 

Va fi o luptă la baionetă. Războiul din Ucraina, principala temă de campanie între cei doi candidați pro și contra Ucraina

 

Pellegrini, fost șef de guvern, are sprijinul actualului premier populist Robert Fico, care a refuzat să ofere sprijin militar Ucrainei și a exprimat îndoieli cu privire la suveranitatea acestei țări, susținând pacea cu Rusia.

După ce și-a exprimat votul, Pellegrini a subliniat că Slovacia va rămâne ferm ancorată în Uniunea Europeană și NATO, în ciuda declarațiilor lui Fico.

"Chiar și atunci când vorbim despre o politică externă mai suverană, acest lucru nu înseamnă că direcția politicii externe a Slovaciei trebuie să se schimbe", a afirmat el.

Korcok, pe de altă parte, susține cauza ucraineană. El împărtășește opinii similare cu cele ale președintei în exercițiu, Zuzana Caputova, un critic vocal al guvernului, care a decis să nu candideze pentru un al doilea mandat.

"Oamenii știu pentru ce mă lupt. Acum depinde de ei să iasă și să voteze", a declarat Korcok după ce și-a exprimat votul.

Votând în orașul Pezinok, la est de Bratislava, Caputova a spus că speră ca succesorul ei să "reprezinte bine țara noastră în străinătate".

Printre ceilalți candidați din cursă, euroscepticul Ștefan Harabin, în vârstă de 66 de ani, care a lăudat în mod deschis președintele rus Vladimir Putin, ocupă locul trei în sondaje.

Analiștii estimează că un președinte susținut de Fico ar putea consolida politica externă anti-Ucraina a guvernului Slovaciei, o țară cu 5,4 milioane de locuitori, membră a NATO și a UE.

"Pellegrini (...) probabil va acționa ca un aliat" al guvernului lui Fico, a declarat pentru AFP analistul Pavol Babos din Bratislava, în timp ce Ivan Korcok va fi cel mai probabil "contraponderea" sa. "El va folosi diverse instrumente pentru a corecta tendințele lor antidemocratice", a adăugat el.

 

Conflictul din Ucraina i-a divizat pe slovaci în timpul campaniei electorale

 

În ultima dezbatere înainte de vot, Pellegrini, în vârstă de 48 de ani, a solicitat "încetarea imediată a focului și inițierea discuțiilor de pace" între Kiev și Moscova.

Această poziție a fost contestată de Korcok, în vârstă de 59 de ani.

"Federația Rusă a încălcat dreptul internațional (...) Nu cred că Ucraina ar trebui să-și cedeze teritoriu pentru a obține pacea", a declarat el pentru AFP. "Pacea nu poate fi echivalată cu capitularea", a adăugat el.

Korcok este susținut de opoziție, care consideră că o victorie a lui Pellegrini ar putea deschide calea pentru grațierea aliaților guvernului acuzați de corupție.

De-a lungul anilor, Robert Fico l-a promovat pe Pellegrini în diferite funcții, inclusiv cea de președinte al Parlamentului.

Acesta din urmă a devenit ulterior prim-ministru după căderea guvernului Fico în 2018, în urma uciderii jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale.

Cazul a generat ample proteste, forțându-l pe Robert Fico să demisioneze, deoarece jurnalistul investiga legăturile dintre partidul său Smer-SD și mafia italiană.

Cu toate că funcțiile sale sunt în esență protocolare, șeful statului slovac ratifică tratatele internaționale, numește judecătorii principali și este comandantul suprem al forțelor armate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel