În cadrul unui briefing de presă la care a participat și DefenseRomania, la Comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est (HQ MND-SE) din București, militarii francezi au vorbit despre misiune lor în România.
Amintim că la sfârșitul lunii februarie ca parte a Forței de Răspuns a NATO în țara noastră a fost dislocat contingentul francez.
Totodată, Grupul de Luptă al NATO din România, ca parte a misiunii Aigle, în care Franța e națiune-cadru, este dispus la Cincu.
Colonelul francez Garrigou Grandchamp a dezvăluit presei române că un detașament multinațional de ingineri lucrează în permanență pentru a ridica o bază la Cincu, bază militară care va fi concomitent și un mic oraș. Echipele lucrează inclusiv noaptea.
Aici vor staționa militarii care fac parte din Grupul de Luptă condus de Franța și care s-a constituit în România în timp record ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei.
În prezent Franța are 750 de militari prezenți în România.
Costurile bazei militare-oraș de la Cincu vor fi suportate de Franța și România, dar materialele de construcții pentru infrastructură sunt achiziționate din țara noastră
Construcția bazei militare-oraș de la Cincu, unde este dispus Grupul de Luptă Multinațional al NATO, condus de Franța. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris
Astfel, utilaje de mare tonaj și ingineri din detașamentul multinațional lucrează în permanență pentru a ridica baza militară și, împreună cu ea, un „mic oraș” la Cincu. Se construiesc hangare, depozite pentru muniție, clădiri adiacente, clădiri auxiliare cu scop civil etc.
„Lupta” e contra cronometru. Colonelul francez Garrigou Grandchamp a precizat că provocarea e una uriașă în contextul în care complexul militaro-civil trebuie ridicat în timp record, termenul fiind: venirea iernii. Astfel, la dispoziție ar mai fi 4 luni pentru finalizarea proiectului.
În ceea ce privește cheltuielile, costurile sunt împărțite între Franța și România, însă francezii au adus ei echipamentele de mare tonaj. Materialele de construcții necesare pentru partea de infrastructură sunt achiziționate din România, mai precizează comandantul francez Garrigou Grandchamp.
Franța e națiune-cadru în Grupul de Luptă din România, misiune multinațională din care fac parte mai mulți aliați. În cadrul misiunii, aliații belgieni vor fi înlocuiți în următoarele săptămâni de partea olandeză care va avea o misiune în România de aproximativ un an. În vara anului 2023 ne așteptăm ca numărul soldaților aliați din grup să ajungă la câteva mii.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News