Ca urmare a acestor atacuri, pe data de 5 aprilie 2021 doi soldați ai Armatei Ucrainei au fost împușcați mortal în timpul confruntărilor cu separatiștii pro-ruși.
Între timp, publicaţia Defence-Blog a revenit asupra acestui incident, citând un comunicat al Forțelor Armate din Ucraina în care se preciza că cei doi soldaţi ucraineni, căzuţi ieri la datorie, au fost împuşcaţi de lunetişti ruşi, unul în apropiere de localitatea Zolote și celălalt în apropiere de Avdiivka.
Unităţi de lunetişti ruşi, împărţite în grupuri mici, sunt desfăşurate de-a lungul întregii linii de contact din estul Ucrainei. Unităţile de lunetiști ruși sunt bine echipate și instruite, iar în dotare au echipamente şi arme moderne.
DefenseRomania a scris la începutul lunii martie, citând un raport al Direcției Principale de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), că aproximativ 50 de lunetiști ruși se află constant pe teritoriul Ucrainei - pe teritoriile separatiste din Donbas - unde pregătesc şi instruiesc membrii ai grupărilor militare separatiste din Donetsk și Lugansk.
Conform GUR, începând din 2016, unitățile de lunetiști sunt parte a Corpului 1 Armată (Donetsk) și Corpului 2 Armată (Lugansk) care la rândul lor sunt instruite de instructori ruși.
Conform datelor GUR, în cadrul acestor unități activează aproximativ 450 de lunetiști. În plus, grupurile de lunetiști ai forțelor armate rusești, ai FSB și ai altor agenții de aplicare a legii sunt acum foarte active în Ucraina.
Este vorba de aproximativ 50 de persoane care se află constant pe teritoriul Ucrainei pentru a îndeplini cele mai importante sarcini și, în plus, pentru a-și îmbunătăţi experiența de luptă prin utilizarea puştilor cu lunetă în condiţii reale de conflict.
Potrivit GUR, în cea mai mare parte o perioadei de timp de când un grup de lunetişti intră din Rusia în Donbas are ca obiective: îndeplinirea sarcinilor, îmbunătățirea calităților profesionale și verificarea/testarea armamentului din dotare.
Spionajul militar ucrainean precizează că unitățile rusești de lunetişti folosesc puști cu lunetă mai noi - de calibru mare produse între anii 2010-2012 - cele care tocmai sunt testat în luptă – una dintre acestea fiind puşca cu lunetă Lobaiev (disponibilă în cinci versiuni). În plus, în dotarea acestor unităţi de lunetişti există şi puşti cu lunetă care nu sunt de provenienţă rusească şi care au o rază de acţiune de aproximativ 2.5 km.
La începutul lunii mai 2020, militarii ucraineni – care iau parte la Operaţiunea Forţelor Întrunite (Joint Forces Operation – JFO) – au raportat că au intrat în posesia unei înregistrări video care, potrivit lor, era încă o dovadă a implicării directe a militarilor forțelor armate ruse în războiul din Donbas, mai exact a unei unităţi de lunetişti a Serviciului Federal de Securitate [FSB] al Federaţiei Ruse.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News