Luna august pare a fi cea mai neagră perioadă pentru Rusia de când a invadat Ucraina: 25% din totalul avioanelor MiG-31K ar fi deja inutilizabile

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Avioane rusești de tip MiG-31. Foto: Defence Express
Avioane rusești de tip MiG-31. Foto: Defence Express

Strategii militari ucraineni au urmărit să exploateze la maximum impactul surprinderii realizate pe 6 august prin ofensiva din regiunea rusă Kursk și au planificat un val fără precedent de lovituri aeriene desfășurate asupra mai multor obiective militare de pe teritoriul Rusiei, în paralel cu extinderea teritoriului controlat în Kursk.

Potrivit surselor media ucrainene, care citează propriile surse din Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina (GUR), în atacul din 16 august asupra bazei aeriene Savasleyka din regiunea Nijni Novgorod au fost distruse trei avioane rusești și avariate alte cinci avioane.

Importanța acestei lovituri este accentuată de faptul că baza aeriană atacată găzduiește renumitele avioane de vânătoare MiG-31K purtătoare de rachete hipersonice Kinjal, pe care Rusia le folosește frecvent pentru a ataca Ucraina.

Potrivit surselor, dronele kamikaze operate de specialiștii GUR au reușit să distrugă un MiG-31K/I și două aeronave de transport Il-76, precum și să avarieze alte cinci aeronave MiG-31K/I , printre care, foarte probabil, încă un MiG-31K/I, în condițiile în care imaginile din satelit arătau că în momentul atacului în bază se aflau 11 avioane MIG-31K/I, un Il-76, 5 elicoptere Mi-8 și Mi-24.

Cu două zile înainte, pe 14 august dronele ucrainene au reușit să lovească bazele aeriene Borisoglebsk și Baltimore din regiunea Voronej. Statul Major al Ucrainei a confirmat atacul, precizând doar că în acestea se aflau bazate avioane de vânătoare-bombardament Su-34 și avioanele de vânătoare Su-35.

Anterior, pe 13 august, un atac aerian similar efectuat de GUR asupra bazei aeriene Savasleyka s-a soldat cu lovirea unui depozit rusesc de combustibil și lubrifianți și avarierea, de asemenea, a unui avion de vânătoare MiG-31K/I, după cum susțin aceleași surse ucrainene.

După cum precizează analiştii publicaţiei ucrainene Defense Express, în cazul în care se confirmă oficial avarierea a șase aeronave MiG-31K și distrugerea altuia, aceasta va însemna pierderea a aproximativ 25% din totalul avioanelor purtătoare a așa-numitelor rachete hipersonice Kinjal.

Analiștii occidentali estimează că numărul total de avioane MiG-31K de care dispune Rusia nu depășește 24 de unități. În același timp, există o estimare mult mai puțin optimistă pentru Federația Rusă - până la 12 unități MiG-31K. 

Citeşte şi: Ucraina a lovit 4 baze aeriene în cel mai mare atac asupra aerodromurilor ruse de la începutul războiului. Bazele deserveau Su-34 sau Su-35

Nu în ultimul rând, pe 9 august, într-un atac asupra unui depozit de muniție din apropierea aerodromului Lipetsk-2, ucrainenii au reușit să distrugă peste 700 de bombe aeriene ghidate cu planare (FAB UMPK).

Baza aeriană din Lipetsk găzduiește de asemenea avioane Su-34/35, care sunt folosite pentru a livra bombele FAB UMPK, însă distanța dintre depozitul de muniție și pista aerodromului fiind una mare, nicio aeronavă nu a fost avariată de muniția care a explodat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel