Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenka, a declarat că nu vede nevoia creării unei baze militare rusești în țară. Potrivit liderului belarus, Minskul este capabil să-și asigure singur securitatea.
Declarația președintelui Belarusului a fost făcută la o întâlnire cu un grup de analiști americani din cadrul Fundației Jamestown.
Experţii americani de la Fudaţia Jamestown, mulţumiţi de întâlnirea cu preşedintele Belarusului, Alexandr Lukașenka.
Președintele Fundației Jamestown, Glen Howard, consideră că relațiile Belarus-America se îndreaptă într-o direcţie mai bună. Glen Howard a făcut declarația în timpul unui interviu cu reporterii după întâlnirea cu președintele Belarus, Alexandru Lukașenko, pe 6 noiembrie, potrivit BelTA. Glen Howard a spus: ,,În opinia mea, relațiile Belarus-SUA se îndreaptă către un nou nivel și sunt pline de mai multă încredere. Această vizită reprezintă o ocazie excelentă pentru Fundația Jamestown de a aduce aici specialiștii în securitate și de a purta negocieri cu colegii și ministerele din Belarus".
Potrivit lui, vizita recentă în Belarus a secretarului de stat adjunct al Afacerilor Europene și Eurasiei din SUA, Aaron Wess Mitchell, va permite, de asemenea, avansarea contactelor bilaterale la un nivel nou.
Belarusul exclude categoric construirea unei baze aeriene militare rusești pe teritoriul ţării
„Este o problema născocită”, a declarat Lukașenka, citat de BelTA. El a subliniat că se opune categoric desfășurării unei baze aeriene militare rusești în Belarus.
„Timpul de zbor al oricărei aeronave de pe teritoriul Rusiei, dacă este necesar, este de 3-5 minute. De ce mai este nevoie de baza aici, de ce s-o expui loviturilor unui eventual agresor?”, s-a întrebat retoric președintele Belarusului.
,,Pentru moment, nici măcar nu văd nevoia de a invita forțele altor state, inclusiv Rusia, pe teritoriul Belarusului, pentru a ne îndeplini funcțiile în baza tratatului cu Rusia, pentru că suntem ferm împotriva oricărei desfășurări a unei baze aeriene" a spus Lukașenko.
În prezent, în Belarus există doua facilitati militare rusești: stația de radar ”Volga”, care face parte din sistemul de avertizare timpurie a atacurilor cu rachete, și al 43-lea Centru de comunicații al Marinei Ruse, potrivit Pagina de Rusia.
Anterior, oficialii rusi au anuntat în repetate rânduri despre posibila înființare a unei baze aeriene rusești în Belarus și chiar ambele părți au declarat că au loc negocieri pe această temă.
Dupa ce Polonia a propus SUA să înființeze o baza militara permanenta în țară, anunțând chiar disponibilitatea de a aloca în acest scop până la doua miliarde de dolari, Lukașenka a cerut Varșoviei sa renunte la idee, în caz contrar, potrivit lui, Minskul și Moscova vor fi obligați să răspundă.
Ben Hodges, președinte şi expert al Fundației Jamestown este de părere că Belarusul joacă un rol-cheie în reducerea tensiunilor de la graniţa de est a Europei dintre ,,Est şi Vest’’.
,,În timpul vizitei și în timpul întâlnirii cu șeful statului Belarus am fost foarte impresionat de nivelul de deschidere, transparență și disponibilitatea conducerii Belarusului de a intra în contact".
Expertul a subliniat că a fost impresionat de potențialul și capacitatea Belarusului, care se învecinează cu trei state membre ale NATO, precum și cu Rusia și Ucraina, de a juca un rol cheie în asigurarea stabilității în regiune. "Belarus joacă un rol foarte important în reducerea tensiunilor din regiunea dintre Est și Vest", a spus analistul, potrivit BelTA.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News