Lukașenko trimite o treime din armată la granița cu Ucraina: „Retragerea trupelor ar fi egală cu moartea”

Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko
Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko

În timp ce luptele continuă în regiunea Kursk, Ucraina se așteaptă la noi atacuri rusești, iar o altă țară din regiune se pregătește activ pentru război. Iată despre ce este vorba.

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a confirmat că țara sa a trimis aproximativ o treime din armata sa la granița cu Ucraina - relatează Ukrainska Pravda. El a justificat această mișcare prin prezența a peste 120.000 de soldați ucraineni în apropierea graniței, pe care o consideră o amenințare la adresa securității Belarusului.

Într-un interviu acordat postului de televiziune rus Rossiya, Lukașenko a declarat că Belarus și-a plasat forțele în poziții strategice de-a lungul întregii granițe cu Ucraina pentru a asigura apărarea în cazul unui conflict militar. „Din cauza politicii lor agresive [a Ucrainei], a trebuit să ne plasăm trupele la graniță”, a spus Lukașenko.

Lukașenko, care a servit în trupele de grăniceri ale KGB-ului sovietic, a mai menționat că sistemele de rachete rusești Iskander staționate în republică sunt echipate cu rachete cu focoase nucleare și sunt pregătite să efectueze atacuri cu arme nucleare tactice.

Lukașenko a avertizat, de asemenea, că dronele ucrainene încalcă în mod constant granițele de sud-est ale Belarusului. „I-am avertizat, desigur, apărarea noastră aeriană vede, am doborât țintele, dar aceasta este deja o invazie a teritoriului nostru”, a adăugat el, comentând situația cu dronele de atac ucrainene care au fost doborâte de aerul belarus. apărare pe 9 august - relatează RIA Novosti.

Lukașenko a mai subliniat că retragerea trupelor belaruse de la granița cu Ucraina ar echivala cu „moartea”, întrucât consideră că Belarus este direct implicat în evenimentele de război care au loc în regiune. „Războiul este în desfășurare”, a conchis Lukașenko, referindu-se la gravitatea situației.

Aceste declarații vin în contextul tensiunilor tot mai mari în regiune, în timp ce Belarus joacă un rol din ce în ce mai important în conflictul ruso-ucrainean, oferind sprijin Moscovei, dar și echilibrând propriile interese de securitate.

Belarusul se află sub control rusesc, țara fiind condusă de Lukașenko din 1994.. El a devenit primul și singurul președinte al Belarusului de la obținerea independenței țării în urma prăbușirii Uniunii Sovietice.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Belarus a devenit independent în 1991, dar nu a avut un președinte până în 1994. În perioada de tranziție, Belarus a fost condus de Stanislav Șușkevici, care a fost președinte al Sovietului Suprem din Belarus.

Lukașenko a câștigat alegerile prezidențiale din 1994 și, de atunci, a menținut puterea printr-o serie de alegeri și referendumuri controversate, care au fost adesea criticate pentru lipsa lor de transparență și corectitudine.

De-a lungul anilor, Lukașenko a concentrat tot mai multă putere în mâinile sale, reprimând opoziția politică, limitând libertatea presei și suprimând drepturile civile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel