Lukașenko trimite echipaje de rachete și artilerie în Rusia pentru a se pregăti de „utilizare în luptă”

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

O nouă posibilă escaladare a conflictului ruso-ucrainean vine din partea Belarusului. 

Ministerul Apărării din Belarus a anunțat, în dimineața de 13 august, că unele din subunitățile sale de rachete și artilerie vorajunge în Rusia pentru pregătire de luptă.

”Echipaje ale unităților de rachete și artilerie ale Forțelor Armate ale Republicii Belarus au plecat în Federația Rusă pentru a exersa, în poligon, problemele de utilizare în luptă”, a precizat Ministerul Apărării al Belarusului, pe Telegram.

Militari din Belarus au ajuns în poligonul Ashuluk din regiunea Astrahan cu o aeronavă Il-76MD, potrivit unui comunicat din 12 august al Ministerului Apărării de la Minsk.

La Ashuluk, Forțele Armate ruse dețin unul dintre cele mai mari poligoane de instruire și testare în domeniul rachetelor.

Militarii belaruși se vor pregăti prin trageri de luptă pe sisteme de rachete sol-sol și MLRS aflate în serviciul armatei belaruse.

”Unitățile vor desfășura pregătire prin lansări de luptă care vor fi efectuate cu sisteme de rachete și sisteme MLRS (aruncătoare de proiectile reactive – nota autorului) aflate în serviciul Forțelor Armate ale Republicii Belarus”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Forțele Armate belaruse au în dotare sisteme de rachete sol-sol Tocika-U și Iskander, iar ca sisteme MLRS sunt înzestrate cu tipurile Grad, Uragan, Smerch, Polonaise și Polonaise-M, ultimele două cu o rază maximă de zbor a rachetelor de 200 km respectiv 290 km. Polonaise și Polonaise-M sunt fabricate în Belarus după o licență chineză.

Pe 12 august, ministrul belarus al Apărării, generalul locotenent Viktor Khrenin, se afla în Rusia, cu ocazia forumului ”Armia-24”. Khrenin s-a întânit cu omologul său rus, Andrei Belousov, cu care a discutat ””problemele noastre stringente, problemele asigurării securității statului Uniunii”, potrivit Ministerului belarus al Apărării.

Prezența pe teritoriul Rusiei a sistemelor belaruse de rachete și MLRS deschide posibilitatea ca acestea să fie folosite împotriva trupelor ucrainene sub steagul Rusiei.

În prezent, aproape toate unitățile de rachete sol-sol rusești desfășoară misiuni în Harkov, Donbass și în sudul Ucrainei, nefiind disponibile pentru a participa la oprirea ofensivei Kievului din regiunea Kursk.

Forțele ruse care luptă în Kursk sunt neexperimentate și, în plus, se confruntă, fără a avea sprijin de aviație și rachete, cu unele dintre unitățile ucrainene de elită. Pentru aceste unități ruse care luptă în Kursk, venirea unui sprijin de rachete le-ar permite, probabil, să oprească înaintarea forțelor ucrainene.

În schimb pentru militarii ucraineni amenințarea de rachete ar fi una majoră în fața căreia nu se pot apăra cu ceea ce au în dotare acum.

O variantă de răspuns pentru ucraineni ar fi să folosească rachetele occidentale pentru a lovi pozițiile de lansare rusești situate la sute de kilomtetri de frontul din Kursk. Însă, zilele trecute atât Washingtonul, cât și Londra și Parisul și-au reiterat poziția de a nu permite Kievului să loveacă cu armele lor în adâncimea teritoriului Rusiei. Astfel, Ucraina ar putea fi nevoită să-și retragă trupele din Kursk mai devreme decât intenționa.

Varianta ca militarii ucraineni să rămână sub focul rachetelor rusești este una extrem riscantă dacă operația ofensivă din Kursk ar trece din faza de manevră în cea pozițională. Unele dintre cele mai bune brigăzi ucrainene ar putea fi decimate în Kursk dacă Occidentul nu-și schimbă poziția privind întrebuințarea rachetelor sale.

În orice caz, pentru moment, apelarea de către Rusia a Belarusului pentru sprijin cu rachete confirmă incapacitatea Statului Major General rus de a gestiona cu forțele proprii situația din Kursk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel