Lukașenko: „Negocieri și pace imediat în Ucraina” / Ungaria: „Bruxellesul vrea să reducă la tăcere vocile iubitoare de pace”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata rusă invadatoare în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Armata rusă invadatoare în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Redăm  mai jos declarațiile făcute de oficialii a două state care par să se afle pe poziții foarte asemănătoare în mai toate aspectele: influențarea majoră a justiției de către stat (domnia legii, zero); reducerea la tăcere a societății civile (hăituirea ONG-urilor în Ungaria; iar în Belarus nici nu se mai pune problema de opoziție) sau poziționarea față de agresiunea rusă din Ucraina.

Belarus - „Rușii nu vor acest război”

Pe 3 iunie, după o întâlnire la Ulaanbaatar cu președintele Mongoliei, Ukhnaa Khurelsukh, președintele Belarusului Alexander Lukașenko cerea o soluție negociată a conflictului din Ucraina, adăugând că Minsk este gata să „facă totul” pentru a obține pacea.

„Rușii nu vor acest război, știu asta foarte bine, așa că de ce să nu se așeze la masa negocierilor și să ajungă la o înțelegere”, a spus Lukașenko, considerat cel mai apropiat aliat al președintelui rus Vladimir Putin.

Președintele belarus, citat de serviciul de presă prezidențial, preluat de agenția rusă Interfax, a spus că Statele Unite sunt cele care nu vor pacea. „Nu au nevoie”, a adăugat el. "Dar noi - a concluzionat el - facem și vom face totul pentru a obține pacea. Dacă americanii decid să aibă pace, aceasta va sosi mâine".

 

Ungaria - „UE vrea să suprime forțele iubitoare de pace”

 

„Bruxellesul vrea să suprime forțele iubitoare de pace și să înlăture ultimul obstacol pe drumul către război, reducând la tăcere și excluzând Ungaria din procesele de luare a deciziilor”.

Acesta este răspunsl ministrului de externe ungar, Péter Szijjártó, la declarația omologului său belgian, Hadja Lahbib, care, într-un interviu acordat Politico, a cerut statelor UE să „meargă până la capăt” cu procedura stabilită la articolul 7 din Tratatul UE, așa-numita opțiune nucleară, care prevede suspendarea drepturilor de membru ale statelor membre, inclusiv a dreptului de vot în Consiliul (de miniștri) UE, în cazul unei încălcări grave și persistente a statului de drept.

Szijjártó, citat de purtătorul de cuvânt al guvernului Zoltan Kovacs, a subliniat apoi importanța viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European, descriindu-le drept un moment crucial pentru ca europenii să tragă „frâna de urgență a trenului războinic care se îndreaptă Lumea spre al Treilea Război Mondial”.

Șeful diplomației ungare a acuzat că „se face tot posibilul pentru a reduce la tăcere cei care vorbesc despre pace și împotriva războiului”.

Apropo, Peter Szijjarto a declarat că Budapesta nu s-a hotărât încă cu privire la participarea la conferința privind conflictul armat din Ucraina, programată pentru mijlocul lunii iunie în Elveția. „Întrebarea este dacă o conferință de pace are sens fără prezența celor două părți în conflict. Și dacă cele două părți nu sunt reprezentate, cred că este legitim să ne punem întrebarea dacă o astfel de conferință are sens privind obiectivul final, care este realizarea păcii”, a spus Szijjarto.

Merită menționat că reuniunea caută să găsească soluții la încheierea agresiunea Rusiei din Ucraina. Este vorba despre o ”conferință de pace”, iar nu despre ”negocieri de pace” - așa cum lasă să se înțeleagă propaganda rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel