Lukașenko cere statelor ex-sovietice să strângă rândurile în jurul Rusiei. Însă, prin maniera grosolană în care a procedat, riscă să obțină efecte contrare

Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko
Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko

Într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse și difuzat la începutul acestei săptămâni, președintele belarus Alexandr Lukașenko a reproșat Armeniei și altor țări din Comunitatea Statelor Independente (CSI) modul în care își gestionează relațiile externe, urmărind doar beneficii de pe urma relațiilor cu Rusia, fără să ofere nimic în schimb.

Vorbind la postul televiziunii de stat Rossiya, Lukașenko a declarat într-o manieră grosolană: „Cine are nevoie de armeni? Nimeni. Lăsați-i să-și dezvolte economia și să se bazeze pe propriile resurse. Ce Franța sau Macron?... Mâine, când Macron va fi plecat, toată lumea va uită de armeni.”

,,Cine așteaptă produsele Kazahstanului sau Uzbekistanului în America sau în Uniunea Europeană? Nimeni, ei caută să [le] vândă în Rusia. Avem o piață unică și nu este indicat să o pierdem", a adăugat Lukașenko.

Potrivit președintelui Belarus, toate statele ex-sovietice sunt de fapt „în aceeași barcă” cu Rusia. „Dacă se răstoarnă, ne vom scufunda împreună. Nu merită să ne ascundem relațiile apropiate. Nu ne comportăm ca alte țări care vor doar să ia din Rusia fără să dea nimic”, a nuanțat Lukașenko.

 

Lukașenko: Această situație nu poate continua

 

„Haideți să fim împreună. Nu va dura mult până când va trebui să apelați la Rusia pentru asistență. În caz de criză, așa cum s-a întâmplat în Kazahstan [protestele violente din ianuarie 2022], toată lumea apelează la Putin pentru ajutor. Și noi [CSI-ul] am răspuns rapid trimițând forțe acolo și calmând tulburările, a menționat Lukașenko.

Declarațiile președintelui belarus au generat un val de nemulțumiri, iar în fața ambasadei Belarusului din Ervan mai mulți protestatarii s-au adunat și au aruncat ouă și alte produse în clădire. De asemenea, au determinat o serie de evenimente diplomatice, în urma cărora Kazahstanul a chemat ambasadorul Belarusului pentru explicații, iar Belarusul l-a chemat pe cel al Armeniei.

Liderul opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a condamnat la rândul său “insultele scandaloase” din declarațiile lui Lukașenko, concluzionând că „Dictatorul [Lukașenko] i-a trădat atât pe bieloruși, cât și pe armeni, acționând în numele Kremlinului”.

Referitor la relațiile dintre Armenia și Belarus, în iunie, Politico a făcut public faptul că Belarusul a livrat timp de mai mulți ani armament avansat Azerbaidjanului, inamicu Armeniei, deși atât Belarusul, cât și Armenia sunt membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Rusia.

Premierul armean Nikol Pashinyan a declarat în parlament că țara sa intenționează să părăsească alianța și a acuzat OTSC că complotează cu Azerbaidjanul. Deși până în prezent Armenia nu s-a retras oficial din OTSC, aceasta evită constant să mai participe la activitățile organizației, inclusiv la cel mai recent exercițiu, Cobalt-2024, desfășurat de OTSC sub conducerea Rosgvardia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel