Lukașenko amenință că va permite Rusiei să instaleze armament nuclear în Belarus dacă NATO transferă capabilități nucleare în Polonia

Cătălin Costea |
Data publicării:

Belarusul va permite Rusiei să instaleze armament nucleare pe teritoriul său dacă Alianța Nord-Atlantică va face un pas similar în Polonia, după cum a declarat președintele belarus, Alexandr Lukașenko într-un interviu acordat presei din Rusia.

Declarația președintelui belarus vine ca urmare a poziției exprimate de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a declarat mai devreme că, în cazul în care Germania va refuza să mai găzduiască armamentul nuclear american, aceasta ar putea fi relocat în alte țări europene, inclusiv la granița estică a Germaniei.

„În acest caz, îi voi oferi lui Putin ocazia să readucă armele nucleare în Belarus”, a declarat Lukașenko.

Întrebat pentru clarificare despre care anume sisteme rusești ar putea fi vorba, în cazul în care Alianța Nord-Atlantică va desfășura armament nuclear în Polonia, Lukașenko a evitat să dea un răspuns clar, limitându-se la a da asigurări că se va ajunge cumva la un acord cu partea rusă. „Armamentul nuclear va fi cel mai eficient într-o astfel de situație. Suntem pregătiți pentru asta în Belarus” a precizat acesta.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, au existat zeci de acuzații privind menținerea rachetelor intercontinentale strategice și a peste o mie de focoase nucleare tactice pe teritoriul belarus. Începând din 1993, Minskul a fost de acord să renunțe la acest armament, iar în 1996 a finalizat complet procesul de denuclearizare.

De cealaltă parte, Alianța Nord-Atlantică se așteaptă ca Germania să rămână membră a strategiei alianței de partajare a armamentului nuclear, care a inclus repartizarea focoaselor nucleare americane în Europa, în special în Germania. O alternativă ar putea fi mutarea armamentului nuclear la est de Germania.

„Sprijinul nuclear este important pentru că este un acord în care aliații NATO își unesc forțele și oferă descurajare nucleară”, a declarat Stoltenberg. De asemenea, găzduirea armamentului oferă unei țări precum Germania dreptul de a vota asupra utilizării armelor nucleare.

„Cred că acest lucru este extrem de important pentru aliații europeni, pentru că într-un astfel de scenariu suntem implicați în proces, ne asumăm responsabilitatea și avem dreptul la vot”, a mai declarat Stoltenberg încercând să contracareze curentul politic german de stânga, care consideră că deținerea acestor arme în Germania ar fi o provocare inutilă la adresa Rusiei.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel