Potrivit agenției de stat BelTA din Belarus, Lukașenko a transmis public ordinul de retragere a trupelor în cadrul unei întâlniri pe probleme de asigurare a securității militare a țării pe direcția operațională sud, care a avut loc în districtul Lunineț.
„După activitatea noastră specifică, ucrainenii și-au retras forțele armate și trupele suplimentare pe care le-au transferat la granița noastră”, citează agenția din discursul președintelui.
„În prezent nu avem complicații cu ucrainenii și sper că nu vor exista [...] Nu vom lupta și nu ne vom concentra forțele armate aici, cu excepția Forțelor pentru Operații Speciale”, a detaliat președintele belarus care a ținut să precizeze că o serie de amenințări vin din direcția vestică, iar Belarusul ar trebui să fie pregătit să fie atras într-un război.
Lukașenko cere o negociere rapidă între Rusia și Ucraina
În cadrul aceluiași eveniment, președintele belarus a declarat că intenționează să discute cu Vladimir Putin „pași suplimentari privind Ucraina” și a subliniat necesitatea dialogului pentru a preveni o escaladare a războiului.
"Nu suntem dușmanii ucrainenilor. Am spus asta de multe ori. Aceștia sunt ai noștri. Aceiași oameni ca și noi, precum rușii. Trebuie să ajungem rapid la un acord", a îndemnat Lukașenko.
Cauza tensiunilor
În octombrie 2022, Lukașenko a confirmat că Belarusul participa la „operația militară specială” din Ucraina. "În ceea ce privește participarea noastră la operația militară specială din Ucraina, participăm acolo. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligațiile", a declarat acesta la o întâlnire privind securitatea militară.
La sfârșitul lunii iunie, Ministerul Apărării din Belarus a anunțat o creștere a tensiunilor la granița cu Ucraina. În special, s-a spus că Kievul, potrivit departamentului de apărare din Belarus, „desfășura trupe, arme și echipamente militare la granița cu Belarus”.
Pe 1 iulie, comentând declarațiile Minskului, Serviciul Graniței de Stat al Ucrainei a precizat că întărește granița cu Belarus „pentru a preveni orice acțiune care ar putea veni de pe teritoriul” acestei țări.
Evoluția războiului a arătat că, cel puțin în prima fază, o serie de atacuri aeriene au fost efectuate asupra Ucrainei de pe teritoriul Belarusului.
În prezent, Belarusul găzduiește exerciții militare comune cu militarii chinezi. Declarate drept exerciții de antrenament antiterorist, acestea au început pe 8 iulie și se vor termina pe 19 iulie.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News