Ingerinţele provin "atât de la o parte, cât şi de la alta, din Polonia şi din Rusia. Vom vorbi cu preşedintele (Vladimir) Putin foarte curând în cadrul unei întâlniri, dar situaţia este foarte dificilă", a spus Lukaşenko, citat de agenţia oficială belarusă de presă Belta. El a denunţat recursul la "cele mai moderne tehnologii de falsificare" şi ştirile "false" difuzate pe internet din Rusia pentru a discredita regimul său.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzaţiile, dar a spus că cei doi preşedinţi s-au întâlnit miercuri cu ocazia defilării de marcare a sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial şi că cele două ţări lucrează la o nouă întâlnire pentru 30 iunie, cu ocazia inaugurării în Rusia a unui monument dedicat morţilor din acest conflict. "Federaţia Rusă nu s-a amestecat, nu se amestecă şi nu se va amesteca niciodată în vreun proces de alegeri în alte părţi, în special în procesele electorale din aliatul nostru, Belarus", a spus el, conform agenţiei TASS, transmite Agerpres.
Acuzaţiile de ingerinţă electorală care vizează state occidentale sunt un lucru curent în Belarus, ţară condusă de Lukaşenko din 1994, însă este pentru prima dată când ele vizează într-un mod atât de virulent Rusia. Relaţiile sale cu Moscova s-au degradat, pe fondul disputei privind tariful pentru livrările ruseşti de petrol. Lukaşenko a denunţat anul trecut eforturile ruseşti de a accelera aprofundarea Uniunii Rusia-Belarus, văzând în ele un mijloc pentru Moscova de a pune sub semnul întrebării suveranitatea Minskului.
Rivali reduși la tăcere
Afirmaţiile preşedintelui belarus survin în contextul în care doi dintre potenţialii săi concurenţi la alegerile prezidenţiale de la 9 august au fost încarceraţi în ultimele săptămâni. Lukaşenko a lăsat de înţeles că unul dintre ei, Viktor Babariko, este susţinut de Moscova. Fost director al unei bănci filială a gigantului de gaz rusesc Gazprom, Babariko este în arest preventiv de săptămâna trecută, acuzat de "fraudă" şi de "spălare de bani". Prezentându-se ca apărător al antreprenorilor, el s-a lansat în campanie criticând sistemul economic din Belarus, în mare parte controlat de stat. Înainte de Babariko, alţi rivali declaraţi ai lui Lukaşenko au avut probleme.
Serghei Tihanovski, un blogger care denunţa corupţia preşedintelui belarus, a fost astfel arestat la sfârşitul lunii mai şi inculpat pentru "tulburarea ordinii publice". Pentru că este în incapacitate de a se prezenta la alegeri, soţia sa Svetlana Tihanovskaia a încercat să o facă în locul său. Ea a spus că a primit ameninţări.
Aceste noi chipuri din peisajul politic au dinamizat campania electorală prezidenţială din Belarus, unde alegerile sunt de obicei o formalitate.
Citește și: Pompeo vizitează Belarusul, ca parte a turneului într-o regiune dominată de Rusia
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News