Rusia nu a pierdut încă războiul, iar următoarele luni vor fi cu siguranță un reper pentru a putea înțelege încotro ne îndreptăm: spre o pace mult-așteptată sau vom asista la cel mai amplu conflict înghețat din istorie.
Analiștii think-tank-ului britanic RUSI observă o serie de schimbări majore care se petrec în Armata Federației Ruse, ai căror generali încearcă să corecteze problemele întâmpinate în primele 12 luni de război.
Președintele rus Vladimir Putin și Valeri Gherasimov, șeful Marelui Stat Major al Armatei ruse. Foto: Kremlin
Astfel, Armata încearcă să-și flexibilizeze modul de executare a acțiunilor de luptă și a trecut de la greoaiele BTG-uri (Grupuri tactice de luptă, la nivel de batalion) către structuri de luptă mai mici, adaptate sarcinilor și obiectivelor pe care trebuie să le îndeplinească.
De asemenea, inginerii și geniștii ruși au pregătit o apărare ce pare de nepătruns pentru preconizatele operații ofensive ucrainene: construcții și fortificații complexe, ce includ tranșee din beton armat și buncăre pentru comandă, garduri de sârmă, șanțuri antitanc și câmpuri minate. Rușii au postat chiar și mine antipersonal, cu mecanisme multiple de inițiere acționare.
Dronele, vulnerabile în fața bruiajului
Foto ilustrativ: Sistem de război electronic rus Triada, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Dronele sunt folosite în actualul război din Ucraina la o scară nemaivăzută până acum. Aceste drone testează cu adevărat sistemele de apărare antiaeriană rusești și occidentale.
Potrivit raportului RUSI, războiul electronic se pare funcționează foarte eficient, experții britanici estimând că armata ucraineană pierde, în continuare, peste 350 de UAV-uri, în fiecare zi.
Armata rusă folosește blindatele ca sprijin, iar nu pentru atacuri în forță.
Foto ilustrativ: Tanc T-72
De asemenea, o descoperire interesantă este modul în care rușii și-au modificat tancurile pentru a reduce eficiența rachetelor ghidate antitanc.
Se pare că utilizarea camuflajului termic, împreună cu o serie de ajustări în ceea ce privește procedurile tactice, au îmbunătățit rata de supraviețuire a tancurilor rusești împotriva rachetelor antitanc, la distanțe mai mari de 1,4 km.
Totodată, Armata rusă are lovituri de artilerie mai precise datorită utilizării intensive a dronelor, care ghidează mai precis tragerile militarilor.
Apărarea antiaeriană rusă a reușit să-și crească eficiența împotriva loviturilor rachetelor GMLRS lansate de sistemul HIMARS.
Forțele Aerospațiale Ruse rămân o amenințare majoră la adresa forțelor ucrainene de pe linia frontului, deși rușilor le lipsește, în prezent, capacitatea de a străpunge apărarea aeriană ucraineană. Totuși, Rusia are un stoc mare de bombe aeriene FAB-500, pe care le modernizează sistematic pentru a putea plana pe distanțe de până la70 de km.
După distrugerea infrastructurii ruse de comandă și control, în iulie 2022, armata rusă a retras cartierele generale majore din raza rachetelor sistemelor HIMARS.
Printre slăbiciunile militare ale Rusiei, RUSI susține că moralul scăzut și motivația forțelor sunt cele mai mari probleme.
De asemenea, ce ar trebui să îngrijoreze Moscova, cred experții de la Londra, o reprezintă utilizarea excesivă a muniției de artilerie, cu mult peste nivelul producției. ”Consumul total de muniție în 2022 s-a ridicat la aproximativ 12 milioane de bucăți, în timp ce, la ritmul actual, consumul se va ridica la 7 milioane până la sfârșitul acestui an”, se mai arată în raport.
Raportul a fost întocmit pe baza interviurilor și observațiilor unităților militare ucrainene din aprilie și mai 2023, care au efectuat acțiuni pentru apărarea Kievului, Cernihivului, Harkivului, la Bahmut sau la Avdiiivka și au participat la operațiuni ofensive la Herson și Harkiv.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News