Publicitate
Sistemele de ultimă generație vor fi dezvoltate de Rostec și sunt cunoscute sub denumirea de Sotnik sau Centurion. Echipamentul e prezentat ca cel mai futurist echipament pentru soldați. Un fel de soldat al viitorului.
Dar poate cel mai surprinzător element care a ridicat multe sprâncene în momentul prezentării a fost faptul că, parcă luați de val, rușii au anunțat că noua armură va proteja soldatul rus inclusiv împotriva gloanțelor de calibrul 50 mm. Mai exact, armura va opri gloanțele unei mitraliere M2 Browning.
Astfel, Sotnik va echipa soldații ruși cu o serie de inovații față de Ratnik, echipamentul de generația a III-a. Spre exemplu, cel puțin pe hârtie, noua generație de echipamente va dispune de cizme anti-mină, elemente anti-radar sau integrarea de mini-drone. De departe însă dintre toate acestea atrage atenția armura care oprește gloanțe de calibrul 50 mm.
Armura rusă vs. M2 Browning. Așadar, cât e de plauzibilă această teorie?
Trageri cu Browning M2, sursă foto: Captură YouTube US Military News
Rușii spun că armura va fi produsă dintr-un mixt între metal și fibră de polietilenă. Americanii de la Popular Mechanics, într-un material tot din luna februarie, analizează această afirmație.
Concluzia lor? Rușii s-au cam hazardat cu un asemenea anunț. Sursa citată se întreabă dacă o armură din polietilenă ar putea opri un glonț de calibrul 50? Iar americanii își dau singuri răspunsul: Cu siguranță suficient material de polietilenă și metal ar putea să oprească orice. Dar lucrurile sunt irealiste în contextul în care o asemenea armură ar fi extrem de grea pentru a putea fi echipată pe un soldat.
Americanii dau exemplul actualelor armuri ale SUA și chiar Ratnik 3 al rușilor care pot opri gloanțe de calibrul 7.62, dar care cântăresc în total aproape 23 de kilograme. Cei de la Popular Mechanics spun că nu e exclus ca rușii să încerce să folosească titanul în loc de oțel, în fond în timpul Războiului Rece au mai dezvoltat armuri din titan, care este mai ușor și mai puternic decât oțelul.
Dar chiar și așa acest lucru ar fi o mare provocare pentru industria de apărare din Rusia. Oricum, pe hârtie, rușii stau bine la dezvoltarea de echipamente moderne precum portavioane sau avioane de generația a VI-a.
Concluzia celor de la Popular Mechanics e că, fie și ipotetic, admițând că Rusia va dezvolta o armură care poate opri un glonț de calibrul 50, o astfel de lovitură, venită spre exemplu dintr-o mitralieră M2 Browning, cu o asemenea forță, ar reprezenta un moment cu care niciun soldat nu ar vrea vreodată să se confrunte.
Pentru a înțelege puterea gloanțelor de calibru 50, sursa citată redă imagini video cu trageri ale mitralierelor grele M2 Browning care străpung betonul.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News