ATACMS pe teritoriul Rusiei. SUA spun că nu și-au schimbat încă poziția. Kremlinul, deși amenință, se pregătește pentru rachetele occidentale

Pe măsură ce forțele armate ucrainene asistă neputincioase la atacurile pornite de pe teritoriul Rusiei, Kievul și Occidentul discută din ce în ce mai mult despre posibilitatea de a ataca teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune.

Ambasadorul Rusiei la ONU amenință Occidentul. Vasily Nebenzia a declarat la ședința Consiliului de Securitate că, dacă țările occidentale permit Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ataca Rusia, țările NATO vor duce de facto un război împotriva Rusiei.

În același timp, diplomatul rus susține că ucrainenii ar fi incapabili să aleagă ținte și să programeze rachete pentru astfel de lovituri și doar „militarii NATO” pot face acest lucru.

”NATO va fi atunci un participant la ostilitățile împotriva unei puteri nucleare. Merită să ne amintim consecințele acestei stări de lucruri”, a avertizat diplomatul rus.

Declarațiile sunt în aceeași logică cu cele făcute până acum de oficialii ruși, care vor să atribuie Occidentului toată vina pentru viitoarele acțiuni ale Armatei Ruse de escaladare a conflictului.

Până acum, Statele Unite și Marea Britaniese feresc să anunțe public că ridică restricția privind utilizarea pe teritoriul Rusiei a rachetelor ATACMS și Storm Shadow. Astfel, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, John Kirby, a declarat vineri, 13 septembrie, că SUA nu și-au schimbat poziția în această privință.

În urma discuțiilor dintre președintele american Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer, Kirby le-a spus reporterilor că „nu se așteaptă la niciun anunț major în acest sens”.

Cu toate acestea rușii par resemnați cu privire la finalitatea acestui subiect.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a numit această dezbatere o cortină de fum. Kremlinul crede că Occidentul a luat de multă vreme decizia de a permite astfel de atacuri și că ultimele zile sunt doar un spectacol.

Potrivit publicației ruse Nezavisimaya Gazeta, amenințarea rachetelor cu rază lungă asupra teritoriului rus pare reală, dar armata rusă se pregătește să respingă astfel de atacuri.

„Armata rusă are experiență în distrugerea armelor occidentale de înaltă precizie folosite de forțele armate ucrainene în zona de operațiuni militare speciale (războiului din Ucraina) și în noile teritorii ale Rusiei”, a declarat pentru ziar expertul militar și generalul locotenent în retragere Iurii Netkachev.

Când SUA și Marea Britanie ar putea ridica restricțiile asupra atacurilor Ucrainei pe teritoriul Rusiei

Patru oficiali britanici contactați de publicația Politico au spus că nu se așteaptă la niciun anunț oficial în acest weekend, în timp ce un oficial guvernamental a spus că țările se află în prezent în faza finală a discuțiilor diplomatice.

Un acord privind o posibilă permisiune ca Ucraina să lovească Rusia cu arme britanice și americane cu rază lungă de acțiune ar putea fi anunțat la Adunarea Generală a ONU de la sfârșitul acestei luni.

Oficialii occidentali au spus că decizia, dacă ar fi adoptată, nu va schimba în sine cursul războiului, dar au adăugat că au ascultat din ce în ce mai mult cererile Ucrainei pentru autorizare, deoarece ar putea ajuta la oprirea avansului rusesc pe frontul de est.

Un alt oficial guvernamental britanic a spus că schimbarea în gândirea Occidentului a fost influențată de faptul că Iranul a început să furnizeze rachete balistice Rusiei.

”Faptul că Blinken a venit în Marea Britanie și a decis să confirme oficial că iranienii aprovizioneau Rusia a fost un moment important”, au spus aceștia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel