Lovitura de stat din Niger. MAE: Patru cetățeni români au cerut să fie evacuați din țară. Franța și-a oferit ajutorul

Înlăturarea președintelui Bazoum miercurea trecută – a șaptea preluare militară în mai puțin de trei ani în Africa Centrală  și de Vest – a generat unde de șoc în întreaga regiune.

Țările europene au început să-și evacueze cetățenii în această săptămână, după ce Mali și Burkina Faso, conduse și ele de junte militare (Mali - lovitură de stat în mai 2021; Burkina Faso - lovitură de stat în septembrie 2022), au declarat că vor considera orice intervenție regională în Niger ca fiind o declarație de război și că vor veni în apărarea acesteia.

Urmare loviturii de stat din Niger, primele avioane militare care transportau în mare parte cetățeni europeni au aterizat miercuri la Paris și Roma.

MAE român precizează că au fost identificați patru cetățeni români care au solicitat sprijin în vederea evacuării. Demersurile se derulează prin intermediul Ambasadei României la Alger, care asigură reprezentarea diplomatică și consulară în relația cu Republica Niger.

Misiunea diplomatică este în contact permanent cu cetățenii români și, cu sprijinul Ambasadei României la Paris, au fost obținute asigurări că cei patru cetățeni români vor fi preluați și transportați la Paris, în cursul acestei zile, cu unul dintre zborurile de evacuare organizate de către autoritățile franceze. De asemenea, sunt în curs de realizare și alte demersuri diplomatico-consulare pentru identificarea unor soluții de transport alternative, se precizează în comunicatul MAER român.

Citește și: Situație scăpată de sub control în Niger: Puciștii pro-ruși au oprit exportul de uraniu și aur / Franța începe să-și evacueze cetățenii

Potrivit datelor disponibile la nivelul Ambasadei României la Alger, pe teritoriul Republicii Niger se află, la acest moment, alți douăzeci de cetățeni români care își desfășoară activitatea în cadrul misiunilor EUCAP Sahel Niger (Misiunea de Consolidare a Capacităților Uniunii Europene Sahel Niger) și EUMPM Niger (Misiunea UE de Parteneriat Militar Niger). Procedurile de evacuare ale cetățenilor români încadrați la cele două misiuni menționate anterior sunt gestionate de fiecare misiune în parte.

 

Junta militară redeschide granițele cu Algeria, Burkina Faso, Mali, Libia și Ciad

Harta Africa Centrală și de Vest / pexels, Nothing Ahead

Junta militară aflată la guvernare din Nigeria a anunțat redeschiderea frontierelor terestre și aeriene cu Algeria, Burkina Faso, Mali, Libia și Ciad, a declarat purtătorul de cuvânt, colonelul Amadou Abdramane. Burkina Faso și Mali sunt membri suspendați ai Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (CEDEAO), o organizație care și-a închis granițele cu Niger după lovitura de stat. 

Şefii de Stat Major ai ţărilor Comunităţii Economice a Statelor Africii de Vest (CEDEAO) se reunesc astăzi şi timp de trei zile în capitala Nigeriei, Abuja, pentru a discuta despre lovitura de stat militară care a avut loc în Niger săptămâna trecută. 

Între timp, o delegație a aceleiași organizații regionale este așteptată astăzi la Niamey în încercarea de a media criza. Delegația, transmite radiodifuzorul „Rfi”, va fi condusă de fostul președinte nigerian Abdulsalami Abubakar și va include și sultanul din Sokoto, Muhammadu Sa'adu Abubakar, considerat unul dintre cei mai influenți lideri religioși din Nigeria. Aceasta este prima încercare de mediere efectuată de organizația regională din Niger de la lovitura de stat din 26 iulie.

***

MAE recomandă ferm tuturor cetățenilor români care se află pe teritoriul Republicii Niger să se adreseze Ambasadei României la Alger şi să comunice coordonatele proprii, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate.

MAE precizează că  Ambasada României la Alger urmărește cu atenție evoluția situației de securitate din Republica Niger, menține legătura atât cu cetățenii români care au solicitat sprijin, cât și cu reprezentanții celorlalte state membre UE, acordând asistența consulară necesară, conform competențelor.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Alger: +213 23 48 55 85, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români au la dispoziție și numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice la Alger: +213 79 2016940.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel