Armata din Myanmar a declarat luni stare de urgenţă pe o perioadă de un an şi a numit un general preşedinte interimar după arestarea liderei de facto a guvernului, Aung San Suu Kyi, a preşedintelui Win Myint.
În spatele loviturii de stat se află șeful forțelor armate din Myanmar, generalul Min Aug Hlaing.
Noul preşedinte interimar este Myint Swe, care deţinea funcţia de vicepreşedinte înaintea loviturii de stat. Şeful forţelor armate, Min Aung Hlaing, va controla autorităţile.
Toți ochii pe Myanmar. Cine e generalul Min Aung Hlaing, cel care a preluat cu forța puterea
Foto: Generalul Min Aung Hlaing, cel care a orchestrat lovitura de stat din Myamnar și a preluat puterea. Sursă : Office of the Commander in Chief of Defence Services - cincds.gov.mm
Min Aung Hlaing este în acest moment cel mai puternic om din Myanmar. El s-a născut la data de 3 iulie 1956 și a preluat comanda forțelor armate la data de 30 martie 2011, potrivit dateleor furnizate de Wikipedia. Acesta este cunoscut pentru pozițiile cu privire la rolul pe care Armata trebuie să îl aibă în viața politică.
Consiliul pentru Drepturile Omului din cadrul ONU a acuzat, într-un raport, că sodații conduși de Min Aung Hlaing au deschis focul intenționat asupra civililor din satele din nordul țării și au încălcat flagrant drepturile omului. Generalul este acuzat de purificare etnică împotriva musulmanilor rohingya. Aceste încălcări ale drepturilor omului ar putea constitui un genocid, cirme împotriva umanității și crime de război, potrivit raportului în cauză.
Min Aung Hlaing este suspectat și de fapte de corupție, fiind acționar majoritar în cadrul unei companii deținute de armată. Există controverse și cu o serie de companii pe care le deține fiul său.
De unde a pornit criza din Myanmar
Armata denunţă de mai multe săptămâni nereguli în desfăşurarea alegerilor legislative din noiembrie. Potrivit datelor prezentate de agenția Agerpres, partidul condus de câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace din 1991, Aung San Suu Kyi - criticată pe scară largă la nivel internaţional pentru modul de gestionare a crizei musulmanilor rohingya dar care continuă să se bucure de sprijinul majorităţii populaţiei -, a câştigat fără drept de apel alegerile din noiembrie, obţinând 83% din cele 476 de mandate. .
Sub pretextul pandemiei de COVID-19, alegerile 'nu au fost nici libere şi nici corecte', a acuzat săptămâna trecută într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al armatei, Zaw Min Tun.
La conferinţa de presă de săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al armatei nu a exclus o preluare a controlului de către militari care să gestioneze ceea ce a calificat ca fiind o criză politică.
Temerile au crescut după ce tot săptămâna trecută, generalul Min Aung Hlaing, cel mai puternic om din Myanmar, a declarat că, în anumite circumstanţe, Constituţia ar putea fi 'revocată'.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News