Federația Rusă a anunțat că în dimineața de sâmbătă, 21 septembrie, districtul Tihoretsk din Teritoriul Krasnodar a fost atacat de drone. Rușii susțin că au doborât dronele, dar „căderea fragmentelor dintr-una dintre ele a provocat un incendiu care s-a extins la obiecte explozive”.
Potrivit surselor ucrainene, acolo era depozitată o parte din muniția nord-coreeană.
În urma exploziilor, locuitorii satului din apropiere sunt evacuați temporar în cele mai apropiate așezări, a declarat guvernatorul regiunii Krasnodar, Veniamin Kondratiev. Potrivit canalului ASTRA Telegram, localnicii au raportat un atac asupra unui depozit de muniții.
Mașina din care este filmată explozia depozitului se află la aproximativ 2 kilometri de locul exploziei:
Dronele au atacat Depozitul 23 al Direcţiei principale de rachete şi artilerie a Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse din satul Oktyabrskyi, regiunea Tver, potrivit Unian, care citează canalul de Telegram ”Astra”.
Ulterior Ministerul rus al Apărării a anunțat că a „interceptat” 101 drone ucrainene de tip avion . „53 de UAV au fost interceptate și distruse pe teritoriul regiunii Bryansk, 18 - peste teritoriul regiunii Krasnodar, 5 - peste teritoriul regiunii Kaluga, câte 3 UAV-uri pe teritoriile regiunilor Tver și Belgorod, câte un UAV peste teritorii. din regiunile Smolensk și Kursk”.
Cum a fost distrus acum câteva zile depozitul de muniții din Toropeț
Atacul din această dimineață din districtul Tihoretsk, regiunea Krasnodar seamănă cu lovitura executată în dimineața de 18 septembrie asupra unor depozite de muniții de lângă orașul rus Toropeț.
În total, au fost lovite 60-70 de depozite în care se aflau 30.000 de muniții diferite. ”Tot ce a început să detoneze la suprafață, a dus la detonare chiar și în subteran”, cred experții ucraineni.
Potrivit experților, depozitul de muniții din orașul Toropeț depozita rachete S-300 și S-400, precum și rachetele balistice Iskander și cele nord-coreene KN-23. De asemenea, acolo se aflau rachete pentru sisteme Tochka-U, bombe aeriene și muniție de artilerie.
Se pare că ucrainenii au folosit o combinație de drone, inclusiv noua dronă-rachetă ”Palianîția”, dar este posibil să fi fost utilizate și rachete anti-navă Neptune. ”Cel mai probabil, a fost folosită și o versiune modificată a lui Neptune. Este o rachetă antinavă, dar poate fi modificată: focosul și raza de acțiune sunt mărite”, susține expertul militar Dmytro Snegiriov.
De asemenea, expertul militar Mykhailo Zhirokhov nu exclude folosirea chiar și a rachetelor occidentale: ”poate și Storm Shadow (rachetele britanice cu rază lungă de acțiune), pentru că ceea ce spun politicienii și ceea ce fac sunt foarte adesea lucruri diferite”, a spus intervievatul publicației New Voice (NV).
Atacul combinat drone-rachete de croazieră este luat în calcul și de expertul OSINT Irakli Komakhidze: „Pe unul dintre videoclipuri, puteți auzi sunetul caracteristic unei rachete”, a menționat el.
În final, merită menționat și sistemul care, probabil, a fost folosit pentru a proteja depozitul de la Toropeț. Potrivit publicației Vazhnye istorii, depozitul ar fi fost apărat de un sistem Murena 1 SV (Мурена 1 СВ), care are funcția de a proteja împotriva dronelor, achiziționat în toamna lui 2020.
Site-ul producătorului precizează că sistemul Murena 1 SV este conceput pentru protecția clădirilor și obiectivelor. Complexul include funcțiile de detectare și urmărire a dronelor mici care zboară joase. Distanța maximă de detectare și neutralizare a dronelor este de 2 km, notează publicația citată de NV.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News