Iranul poartă un război prin proxy împotriva Israelului de foarte multă vreme. Teheranul șiit alimentează în Fâșia Gaza nu doar Hamas, cât și Jihadul Islamic Palestinian, în pofida faptului că acestea sunt grupări sunite.
La nordul Israelului, în Liban, unde activează gruparea șiită Hezbollah, „prezența” Iranului e mult mai activă. Hezbollah, grupare teroristă șiită, care deține capacități militare superioare Hamas, e subordonată total Iranului, fiind finanțată de la Teheran. Hezbollah nu mișcă un centimetru fără acordul Iranului.
Nu în ultimul rând Iranul se află și în spatele milițiilor pro-iraniene din Siria, un alt punct fierbinte care ar putea contribui la destabilizarea Israelului.
În contextul acestor războaie prin proxy purtate de Iran împotriva Israelului și mai ales a pericolului ca Iranul să dezvolte capacități militare nucleare, nu puține voci politice radicale din Israel au vorbit inclusiv de lovirea preventivă a obiectivelor militare ale Iranului.
Amintim că Iranul produce deja uraniu îmbogăţit la 60%, iar pentru producerea unei bombe nucleare e nevoie de 90%.
Odată cu atacul barbar și atrocitățile comise de Hamas pe teritoriul israelian, dar și cu riscul major de escaladare în nord, unde activează Hezbollah, a fost adusă din nou în discuție posibilitatea ca războiul să se extindă într-o așa manieră încât Israelul să fie nevoit să lovească obiective militare iraniene.
Valentin Naumescu: Lovirea Iranului - scenariul maximal. Israelul va recurge la el doar în cazul în care va considera că existanța sa e pusă în pericol
Valentin Naumescu, profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) și preşedintele think-tank‑ului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), în ultima ediție a podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, a analizat și el acest scenariu.
Reputatul profesor consideră că lovirea Iranului ar fi scenariul maximal care ar avea loc în cazul în care situația ar escalada într-o asemenea manieră în care Israelul ar considera că îi e pusă în pericol existența statală.
„Am formulat această teză (n.r. posibilitatea de lovire a obiectivelor militare iraniene) în primele ore ale atacului Hamas asupra Israelului. Întrebarea nu e dacă Israel va câștiga războiul cu Hamas, ci întrebarea și scenariul maximal și gravisim e cel în care forțele israeliene ar decide că e necesar să lovească ținte și facilități militare ale Iranului.
Acest obiectiv a fost formulat încă de acum 3-4 ani și apare periodic în discursul înalților oficiali israelieni, dar până acum doar ca amenințare. Dacă se va concretiza sau nu această variantă de lovire a Iranului, care în opinia mea e scenariul final și extrem, rămâne de văzut.
Dar dacă se ajunge acolo trebuie să fim conștienți că s-a mers departe, că războiul e extins iar Israel privește spre Iran ca spre un dușman care pune în pericol existența statului Israel. Dacă se va ajunge la acest scenariu e clar că nu mai există cale de întors iar Israelul consideră că trebuie să lupte militar pentru a-și învinge dușmanii din regiune”, a explicat profesorul Naumescu.
În ceea ce privește o coordonare a atacului grupărilor radicale împotriva Israelului, profesorul Valentin Naumescu amintește că acest „ideal” nu a fost niciodată atins în contextul rivalității mari dintre grupările teroriste.
„Idealul, cu ghilimelele de rigoare, al coordonării îl au grupările fundamentaliste islamice de multă vreme. E greu să se coordoneze, sunt multe grupări, există multe neînțelegeri între ele, între diferite facțiuni. Iranul are pretenția să devină un fel de coordonator politic, mobilizator și reprezentant al întregii lumi islamice ceea ce nu cred că va conveni statelor arabe și sunnite”, a conchis acesta.
Urmărește integral analiza profesorului Valentin Naumescu în podcastul Obiectiv EuroAtlantic dedicat subiectului „Invadarea Gazei de către Israel. Război cu Iranul?”
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News