Locuitorii unui sat din Elveția, strămutați timp de 10 ani pentru dezafectarea unui depozit de muniții

Eduard Pascu |
Data publicării:

Un sat elveţian unde un depozit de muniţie din Al Doilea Război Mondial a explodat în urmă cu 73 de ani va fi evacuat timp de aproximativ un deceniu, în timp ce armamentul rămas va fi îndepărtat, în cadrul unui plan ale cărui costuri se ridică la peste 1 miliard de dolari, aprobat săptămâna aceasta de autorităţile guvernamentale, informează marţi Reuters.

Exploziile din apropiere de Mitholz, o aşezare din Alpii Elveţieni, la sud de Berna, au început chiar înainte de miezul nopţii, la 19 decembrie 1947, la un depozit adiacent de armament militar. Nouă persoane au murit în timp ce undele de şoc au zguduit valea şi o ploaie de resturi s-a abătut peste case, distrugând centrul aşezării şi gara.

Cu toate că localitatea Mitholz a fost rapid reconstruită, aproximativ 3.500 de tone de bombe aeriene, mine şi grenade de mână au rămas în interiorul depozitului militar din zona montană. Aceste materiale învechite au fost declarate instabile de experţi în muniţie, existând riscul să provoace o altă tragedie, transmite Agerpres.

"Resturi de materiale din stânci şi, în al doilea rând, o explozie ar fi periculoase", a indicat Guvernul.

Eliminarea muniţiei, cu un cost de până la 900 de milioane de franci elveţieni (1,01 miliarde de dolari), nu va începe mai devreme de anul 2030, însă liderii elveţieni au prezentat luni planurile de evaluare a proprietăţilor din Mitholz pentru a oferi compensaţii celor aproximativ 170 de locuitori care vor fi nevoiţi să evacueze zona.

"Locuitorii din Mitholz trebuie să se mute pe durata îndepărtării (muniţiei), în funcţie de evoluţia lucrurilor, timp de peste 10 ani", a indicat Guvernul. "Departamentul Apărării din Elveţia va sprijini persoanelor afectate, în special în pregătirea plecării lor", au precizat autorităţile.

Nu toţi locuitorii din Mitholz sunt dornici să plece, a declarat pentru Reuters un reprezentant al guvernului local, Matthias Schmid. Unii dintre locuitori se tem că nu se vor mai întoarce niciodată, în timp ce incertitudinea cu privire la locul în care vor fi relocaţi persistă şi complică situaţia.

Schmid speră că şi cei mai reticenţi să poată fi convinşi că evacuarea, oricât de dificilă ar fi, este inevitabilă pentru a fi în siguranţă. "Scopul este cu siguranţă de a repopula zona odată ce depozitul este îndepărtat", a spus Schmid.

"Unii sunt sentimentali. Câţiva spun că nu vor pleca. Ne propunem să găsim o rezolvare bună, astfel încât odată ce a sosit timpul, oamenii vor spune: "Eu nu vreau să plec, dar voi pleca", a adăugat Matthias Schmid.

Citește și: Explozie la un depozit de muniții din Ucraina

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel