Lockheed Martin schimbă strategia: În fața rivalului F-47, viitorul F-35 va integra tehnologie de generația a 6-a

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Primul avion de luptă de generația a V-a livrat de Lockheed Martin Gărzii Naționale din Alabama. Photo source: U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. William Blankenship via F35.com
Primul avion de luptă de generația a V-a livrat de Lockheed Martin Gărzii Naționale din Alabama. Photo source: U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. William Blankenship via F35.com

Compania Lockheed Martin intenționează să integreze tehnologiile pe care le-a dezvoltat ca parte a ofertei sale respinse pentru platforma Next Generation Air Dominance a Air Force în F-35 și F-22 Raptor pentru a crea un avion de luptă “supercharged” de generația a cincea, au declarat directorii companiei.

După ce a pierdut programul de luptători de generația a VI-a al Air Force, directorul executiv al Lockheed Martin a stabilit un obiectiv pentru divizia sa aeronautică: Să creeze o versiune de „generația cinci plus” a avionului F-35 care să ofere 80% din capacitatea viitorului F-47 la „jumătate din preț''.

Directorul general al Lockheed, Jim Taiclet, a declarat investitorilor, în cadrul unei teleconferințe organizate marți, că societatea nu va contesta decizia Air Force din 21 martie de a atribui contractul F-47 către Boeing. În schimb, a spus el, compania se va concentra pe modernizarea avioanelor de luptă F-35 și F-22 Raptor cu tehnologie de generația a șasea.

„Există tehnici și funcții ... care au fost dezvoltate pentru (oferta noastră în cadrul NGAD) pe care le putem implementa chiar acum aici”, a declarat Taiclet. „Practic, vom lua cadrul (F-35) și îl vom transforma într-un Ferrari”.

Taiclet a spus că această transformare a avioanelor de luptă de generația a cincea ar permite Lockheed să livreze „80% din capacitate, potențial, la 50% din costul per unitate de aeronavă”.

„În cele din urmă, vor exista 3.500 de astfel de cadre (F-35) în diferite stadii tehnologice și de funcționalitate (la nivel mondial)”, a declarat Taiclet. „Credem că ne putem apropia de generația a VI-a la jumătate din cost”.

Unele tehnologii avansate sunt deja puse la punct pentru upgrade-urile Block 4 ale F-35, a spus Taiclet. Acesta a subliniat, de asemenea, succesul înregistrat de Lockheed Martin în utilizarea avioanelor F-35 și F-22 pentru a controla drone autonome, pe care Air Force le numește ,,avioane de luptă colaborative''.

Conceptul de modernizare a unei generații de avioane de luptă cu tehnologie provenind din viitoarea generație a mai avut loc, cu F-15EX al Boeing. Acest avion, Eagle II, este o versiune modernizată a F-15 de generația a IV-a, încărcată cu tehnologii de generația a V-a, cum ar fi avionica avansată și capacitățile de război electronic.

Strategia companiei Lockheed Martin de a oferi o versiune de „generația a cincea plus” a avionului F-35 este un ecou al strategiei lansate de producătorul rival de avioane de vânătoare Boeing în urma victoriei obținute de Lockheed Martin în competiția pentru programul Joint Strike Fighter în 2001.

Pe parcursul deceniilor care au urmat acestei înfrângeri, Boeing a prezentat versiuni avansate de „generația a patra plus” ale avioanelor F/A-18E/F Super Hornet și F-15 Eagle - reușind în cele din urmă să obțină comenzi din partea Forțelor Aeriene ale SUA pentru F-15EX.

Taiclet s-a referit la posibilele avioane F-35 modernizate ca fiind „de generația 5 plus” - o descriere care amintește de modul în care F-15EX sunt uneori numite avioane de generația 4,5.

Guvernul SUA a finanțat unele dintre tehnologiile de generația a VI-a pe care Lockheed Martin le are în vedere pentru F-35 ca parte a cercetării NGAD, a spus Taiclet, iar Lockheed Martin a finanțat singură altele.

Guvernul SUA va fi primul care va vedea orice tehnologie de generația a 6-a pe care compania Lockheed Martin ar putea să o includă pe F-35, a spus Taiclet. Compania dorește, de asemenea, să poată exporta aceste tehnologii către state aliate care cumpără, de asemenea, F-35, a spus el, dar SUA ar avea ultimul cuvânt cu privire la ceea ce va putea fi declarat ca fiind o tehnologie care se poate exporta.

„Scopul nostru este să facem cât mai multe din aceste capacități” să poată fi exportate către aliați, a spus Taiclet.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel