Faceți cunoștință cu noul Super Hercules, cisternă. Lockeed atinge o bornă incredibilă de 2.700 de avioane C-130 livrate iar România e parte din program

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
C-130 Hercules, România. Sursă foto: MApN
C-130 Hercules, România. Sursă foto: MApN

Lockheed Martin a livrat recent cel de-al 2.700-lea avion de transport aerian tactic multi-misiune Hercules, mărind dimensiunea, raza de acțiune și puterea flotei mondiale C-130.

Această aeronavă de referință este un avion cisternă KC-130J Super Hercules operat de infanteria marină, escadrila de realimentare aeriană nr. 252, apartinând Marine Corps Air Station din Cherry Point, Carolina de Nord.

Definit prin performanța sa dovedită și versatilitatea de neegalat, operatorii din 70 de națiuni din întreaga lume zboară cu avioanele de transport aerian C-130 pentru a sprijini orice misiune - oriunde și oricând. Actualul model de C-130 aflat in producție este C-130J Super Hercules, care include avionul cisternă tactic KC-130J. Până în prezent, C-130J este certificat pentru a susține 18 cerințe diferite de misiune.

2. KC-130J Su... (kc-130j-super-hercule_33813500.jpg)

KC-130J Super Hercule, photo source: Lockheed Martin

"Echipa Lockheed Martin este onorată să livreze acest Super Hercules de referință Corpului de Infanterie Marină al SUA, unde va face parte din cea mai mare flotă de KC-130J din lume și va oferi o adevărată amplificare a forței pe tot globul", a declarat Rod McLean, vicepreședinte și director general al departamentului de Mobilitate Aeriană și Misiuni Maritime de la Lockheed Martin, potrivit unui comunicat emis de gigantul american către DefenseRomania.

"Nu numai că acest Hercules reprezintă cel de-al 2.700-lea C-130 livrat, dar reflectă și adaptabilitatea inerentă la misiune și performanță care alimentează relevanța continuă a C-130," a adăugat acesta.

KC-130J este standardul global pentru avioanele cisternă tactice, realimentând majoritatea avioanelor cu aripi rotative aflate în exploatare în prezent și mai multe avioane cu aripi fixe, inclusiv avioanele de luptă Lockheed Martin F-35B/C Lighting II. Cu designul său cu adevărat tactic, KC-130J are capacitatea de a zbura la viteze lente și altitudini joase, ideale pentru realimentarea elicopterelor.

Întotdeauna în evoluție, inovând continuu și pregătit pentru ceea ce va urma, Super Hercules este liderul acestei categorii de avioane, stabilind standarde și modelând viitorul misiunilor de transport aerian tactic - inclusiv al operațiunilor umanitare din întreaga lume. 

Flota globală C-130J cuprinde 26 de operatori din 22 de națiuni, cu peste 20 de certificări de navigabilitate. Cu aproape 3 milioane de ore de zbor înregistrate în întreaga flotă globală de peste 540 de C-130J-uri, cunoștințele neprețuite obținute din misiuni în orice scenariu echipează C-130J pentru ceea ce va urma.

 

C-130 Hercules se află și în dotarea României

 

3. C-130 Herc... (c-130-romania_54657800.jpg)

C-130 Hercules, România. Sursă foto: MApN

România deține 7 C-130 Spartan. Potrivit Forțelor Aeriene, prima aeronavă Hercules C-130 „B” a aterizat în România pe 25 octombrie 1996, urmată de alte trei aparate de același tip. Pe 18 martie 1997 a avut loc primul zbor al unui avion C-130 cu echipaj complet românesc, iar în vara aceluiaşi an a fost desfășurată prima misiune în afara graniţelor României. Pe 28 ianuarie 2002, primul Hercules al Forțelor Aeriene Române a aterizat în Afganistan.

Cel de-al cincilea C-130 Hercules, varianta H, a intrat în dotarea Forțelor Aeriene la 14 februarie 2007. În 2021 și 2023 au mai venit două avioane, cu titlu de donație, livrate de SUA.

Având capabilităţi de transport pe distanţe medii şi lungi, C-130 Hercules a constituit, în ultimii ani, împreună cu C27J Spartan, principalul mijloc de susţinere a tupelor proprii aflate în teatrele de operaţii, de intervenţie şi de ajutor în situaţii de calamităţi naturale, pe plan intern şi internaţional.

De-a lungul timpului, aeronavele românești de acest tip au participat la numeroase exerciţii şi aplicaţii desfăşurate în Europa (Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Grecia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia, Polonia) şi misiuni umanitare interne şi internaţionale (China, Indonezia, Libia, Muntenegru, Turcia).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel