Livrarea de rachete balistice Fath-360 către Rusia vine și cu sancțiuni. SUA și UE vor înăspri sancțiunile împotriva Iranului

Ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, discută cu comandantul Forțelor Aerospațiale ale Gardienilor Revoluției din Iran, Amirali Hajizadeh, în timp ce vizitează o expoziție a industriei aerospațiale iraniene la Teheran, Iran, 20 septembrie 2023. Sursa
Ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, discută cu comandantul Forțelor Aerospațiale ale Gardienilor Revoluției din Iran, Amirali Hajizadeh, în timp ce vizitează o expoziție a industriei aerospațiale iraniene la Teheran, Iran, 20 septembrie 2023. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a acuzat marți Iranul că a livrat Rusiei rachete pentru a lovi Ucraina „în săptămânile următoare” și a anunțat că se va deplasa la Kiev săptămâna aceasta împreună cu omologul său britanic David Lammy.

„Rusia a primit acum aceste rachete balistice și probabil le va folosi în săptămânile următoare în Ucraina, împotriva ucrainenilor”, a declarat secretarul de stat american la conferința de presă de la Londra, precizând că deja zeci de militari ruși s-au antrenat în Iran pentru a folosi racheta balistică Fath-360, care are o rază de acțiune de 120 de kilometri.

Blinken a adăugat că în aceste condiții Statele Unite și aliații săi vor adopta noi sancțiuni împotriva Teheranului, în special împotriva companiei aeriene naționale Iran Air.

„Am avertizat Iranul în privat că acest pas ar constitui o escaladare dramatică”, a declarat Blinken după ce luni Uniunea Europeană a asigurat că Occidentul deține „informații credibile” despre livrările de rachete balistice iraniene către Rusia.

„Noul președinte și ministrul de externe al Iranului au declarat în mod repetat că doresc să reia dialogul cu Europa, că vor oprirea sancțiunilor. Însă acțiuni de destabilizare ca acestea vor avea exact efectul opus”, a avertizat Blinken.
Oficialul american se va deplasa în Ucraina cu ministrul britanic de externe David Lammy săptămâna aceasta. „Suntem cei mai apropiați aliați, așa că sunt încântat că călătorim împreună, demonstrând angajamentul nostru față de Ucraina”, a ținut să precizeze și Lammy.

De asemenea, guvernele francez, german și britanic au condamnat „exportul Iranului și achiziția de către Rusia de rachete balistice iraniene” și au anunțat că susțin măsurile comune și adoptă noi sancțiuni individuale împotriva Teheranului.

„Vom lua măsuri imediate pentru a rezilia acordurile noastre bilaterale de servicii aeriene cu Iranul”, au anunțat Parisul, Berlinul și Londra. „În plus, vom lucra pentru a identifica persoanele și entitățile implicate în programul de rachete balistice al Iranului și transferul de rachete balistice și alte arme către Rusia. De asemenea, vom depune eforturi pentru a pune Iran Air sub sancțiuni.”

Cele trei țări denunță aceste livrări, pe care le consideră o escaladare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. „Această escaladare, provocată atât de Iran, cât și de Rusia, constituie o amenințare directă la adresa securității europene”, apreciază aceștia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel