Livrarea bateriilor de coastă americane NSM către România ar trebui prioritizată. Războiul Rusiei în Ucraina are ca trofeu real Marea Neagră

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Baterie de coastă Naval Strike Missile (NSM). Foto: Defence24.com
Baterie de coastă Naval Strike Missile (NSM). Foto: Defence24.com

Obiectivul real al Federației Ruse în războiul din Ucraina e fără îndoială Marea Neagră, situație în care rolul României în regiune devine unul crucial pentru NATO.

Seth Cropsey, director al think tank-ului Yorktown Institute, fost oficial în cadrul Departamentului Apărării din timpul administrației Ronald Regan și subsecretar adjunct de stat al politicilor U.S. Navy în 1984, atrage atenția într-un editorial asupra rolului crucial pe care România îl va avea la Marea Neagră.

 

Marea Neagră - adevăratul trofeu al războiului rus în Ucraina

 

Expertul american, într-o analiză intitulată „Marea Neagră - cheia viitorului Ucrainei și a Occidentului”, publicată pe RealClear Defense, atrage atenția că e „crucial să ținem minte că Marea Neagră e de fapt trofeul pe care Rusia îl caută” în războiul generat în Ucraina.

„Liderii occidentali trebuie să privească spre Marea Neagră ca fiind nu doar centrul de greutate al acestui conflict, dar și punctul central al competiției ruse cu Occidentul”, e de părere Cropsey.

Acesta precizează că NATO trebuie să își găsească capabilitatea de a putea face față confruntărilor de la Marea Neagră, atât prin consolidarea capacităților navale ucrainene, cât și prin dezvoltarea capacităților statelor NATO de la Marea Neagră. Iar aici România e vioara întâi a Alianței.

În pofida retragerii din Herson, analiza arată că Rusia nu și-a abandonat obiectivul pe termen lung, anume controlul coastei Mării Negre a Ucrainei, care i-ar oferi astfel implicit și controlul comerțului ucrainean. Herson, Nikolaev, Odesa, sunt în continuare sub presiunea și pericolului rus. „Fără un cap de pod peste Nipru e dificil să fie realizat un nou atac rusesc, dar dacă Rusia își va reface forțele în baza unui posibil armistițiu o ofensivă în sud poate fi reluată”. Expertul american arată că încercarea rusă de a obține un armistițiu ar avantaja doar Moscova. O asemenea decizie ar permite Rusiei să prezinte o legitimare a teritoriilor ocupate în sudul Ucrainei și să-și refacă forțele pentru o viitoare nouă ofensivă.

 

Cucerirea coastei ucrainene a Mării Negre e crucială din trei perspective rusești:

 

- I. În cazul unui control rus al coastei Mării Negre, Ucraina nu poate funcționa ca un stat independent. Cerealele ucrainene vor trebui să treacă prin porturi rusești, Kremlinul deținând controlul asupra aprovizionării globale cu alimente. Practic, coasta Mării Negre e „plămânul” economic al Ucrainei.

- II. Rusia își va putea proiecta forța în jurul flancurilor sudice și sud-estice ale NATO, punând o presiune uriașă pe România și Bulgaria. Accesul către Mediterană ar fi și el larg deschis.

- III. Rusia ar putea deține o poziție de forță la Marea Neagră care i-ar permite să domine Turcia

În opinia expertului „cheia” e controlul Crimeei. În cazul în care Ucraina ar reuși să recucerească Crimeea, aceasta ar prăbuși toate obiectivele ruse ale războiului și implicit controlul Mării Negre.

 

SUA ar trebui să urgenteze livrările bateriilor de coastă NSM către România

 

2. Lansarea r... (naval-strike-missile-nsm_52872100.jpg)

Lansarea rachetei Naval Strike de pe o platformă terestră. Racheta a lovit fregata americană USS Ingraham, scoasă din serviciu. Sursă foto: US Navy

Seth Cropsey arată că pentru o strategie coerentă pe termen lung la Marea Neagră, pentru NATO „vor fi cruciali membrii care au acces la Marea Neagră, în special România.”.

El amintește că Insula Șerpilor se află la doar câțiva kilometri de țara noastră, iar toate transporturile maritime ale Ucrainei trec prin apele teritoriale românești. În cazul în care Rusia va rupe acordul de la Istanbul privind cerealele ori va recurge din nou la șantaj folosindu-se de acest acord, „România va deveni din nou linia de salvare economică a Ucrainei”.

Expertul e de părere că NATO trebuie să consolideze capacitățile României în așa fel încât țara noastră să fie capabilă să răspundă la orice provocare.

În opinia sa două decizii trebuie luate urgent: 

În primul rând România să primească dragoare maritime, chiar și sovietice din state aliate, întrucât minele de pe coridorul cerealelor de la Odesa vor rămâne o amenințare chiar și fără o escaladare rusească a conflictului.

În al doilea rând, Cropsey spune că SUA ar trebui să accelereze livrarea sistemelor de rachete Naval Strike Missile (NSM) către România. El e de părere că NSM va deveni coloana vertebrală a rachetelor antinavă occidentale cu rază scurtă și medie de acțiune, amintind că România așteaptă o primă livrare la finalul anului 2024. În opinia expertului american Washingtonul ar trebui să accelereze livrarea, astfel încât primele sisteme să ajungă la începutul sau cel târziu la mijlocul anului viitor. 

Cropsey conchide că România va juca un rol crucial în NATO împotriva oricărei expansiuni a Rusiei în regiune, dar și ca un punct de sprijin pentru Ucraina.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel