„Au nevoie de mai multe resurse, așa că încearcă să-i retragă din alte regiuni”, a declarat acesta fără a oferit mai multe detalii.
Cu o zi înainte, ministrul lituanian al Apărării lituanian s-a întâlnit la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ocazie cu care oficialul baltic a și informat despre transferul forțat al trupelor din regiunea Kaliningrad către Kursk.
Într-o înregistrare video a întâlnirii publicată de media ucraineană, Kasciunas vorbește despre „demilitarizarea” regiunii Kaliningrad, care are loc „mulțumită curajului armatei ucrainene și deciziilor autorităților ucrainene”.
Potrivit lui Kasciunas, ofensiva forțelor ucrainene pe teritoriul Rusiei are o mare semnificație simbolică pentru Ucraina. „În primul rând, este o ascensiune morală, care este cu siguranță foarte importantă”, a explicat el.
În mediul de analiză se subliniază faptul că situația din Kursk evidențiază lipsa de personal în forțele armate ruse și se vorbește despre un posibil anunț de mobilizare până la sfârșitul anului 2024.
Presa a raportat, de asemenea, despre transferul recruților din Murmansk în regiunea Kursk, precum și despre obligarea recruților să semneze contracte cu Ministerul Apărării din Federația Rusă.
Ucraina are intenții de durată în Kursk
Ofensiva militară ucraineană în regiunea rusă Kursk a început pe 6 august, iar până pe 13 august Ucraina a anunțat că controlează 74 de aşezări din regiune. Pe măsură ce teritoriul rus sub controlul ucrainean s-a extins, au apărut întrebări cu privire la modul în care ar trebui gestionate zonele.
Pe 14 august, Zelenski a declarat că nu exclude crearea diferitelor organe administrative civile în regiunea Kursk din Rusia și a distribuit pe Telegram un videoclip al unei întâlniri cu consilieri și oficiali de top, în care a spus că se discută despre situația din Oblastul Kursk.
„Securitatea, ajutorul umanitar și crearea unor posturi de comandă militare, dacă este necesar”, au fost printre problemele abordate la întâlnire, a precizat președintele ucrainean.
Separat, vicepremierul Iryna Vereșciuk a declarat că forțele ucrainene creează o „zonă de securitate” pe teritoriul Rusiei, pentru a proteja zonele de graniță cu Ucraina.
De asemenea, ministrul de Interne, Igor Klymenko, a făcut referire la „zona tampon” menită să protejeze civilii ucraineni de atacurile venite din Rusia, precizând că peste 20.000 de persoane au fost evacuate din regiunea Sumi din Ucraina, învecinată regiunii ruse Kurski, ca urmare a atacurilor rusești în creștere.
Referitor la situația cetățenilor ruși din Kursk, Klymenko a declarat că aceștia au fost „abandonați de autorități, care au fugit fără a se asigura dacă cei rămași au asigurate elementele esențiale supraviețuirii”, și s-a angajat ca Ministerul ucrainean de Interne să asigure furnizarea de alimente, apă, medicamente și produse de igienă pentru populația civilă locală.
De cealaltă parte, guvernatorul regiunii Kursk, Alexey Smirnov, a declarat pe 12 august că 121.000 de persoane au fost evacuate sau au părăsit singuri regiunea Kursk, în timp ce autoritățile ruse au în plan să evacueze până la 180.000 de persoane.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News