Lituania își face partea în Flancul Estic. Proiecte majore de infrastructură militară, pregătite pentru următorii ani

Sursă foto: Ministerul Apărării din Lituania
Sursă foto: Ministerul Apărării din Lituania

Micul stat baltic continuă să-și dezvolte infrastructura militară, mai ales în zona Mării Baltice.

La Palanga, pe coasta Mării Baltice, în următorii doi ani, este planificată crearea unei infrastructuri militare menite să consolideze sistemul de comunicații între navele Lituaniei și cele ale aliaților din NATO. Proiectul implică investiții de aproximativ 6 milioane de euroe, asigurate parțial de NATO.

„Scopul principal al acestui proiect este de a crea o infrastructură militară care să întărească sistemul de comunicații dintre Lituania și aliații NATO, în special prin asigurarea comunicării cu navele aliate în apele teritoriale lituaniene”, a spus ministerul într-un comentariu pentru BNS.

Observăm că lituanienii încearcă să creeze toate condițiile pentru o prezență sporită a NATO pe teritoriul micului stat baltic.

Asrfel, viceministrul Apărării Naționale, Orijana Mašalė, citată de LRT, a declarat că pe durata mandatului acestui Guvern vor fi investite 4 miliarde euro în proiecte de infrastructură militară.

Amintim că, în urmă cu câteva zile a Brigada 45 blindate a Bundeswehr a atins capacitatea operațională maximă a cartierului general și a început activitatea în Lituania, mai exact  în apropiere de Vilnius – Nemenčinė, precum și în cadrul facilităților militare din Rokantiškės.

Brigada germană va fi staționată permanent în Zona de Antrenament Rūdninkai și Rukla. Numărul soldaților și civililor Brigăzii din Lituania crește treptat până la 4800 de militari și 200 de civili.

Cea mai mare parte a deplasării personalului Brigăzii va a vea loc în perioada 2025-2026; Brigada va atinge capacitatea operațională deplină până la sfârșitul anului 2027.

De asemenea, Lituania intenționează să își extindă aeroporturile pentru a putea gestiona și activități ce țin de  mobilitatea militară, fiind vizate rei aeroporturi importante ale țării, din Vilnius, Kaunas și Palanga.

Modificările includ: cai de rulare, parcări, extinderea sau modernizarea punctelor de control și de securitate, spații tehnice pentru depozitarea diferitelor echipamente și materiale.

 

România, cele mai importante proiecte de integrare cu forțele NATO

 

În acest context, trebuie amintite și eforturile României de a acomoda trupele aliate.

Principalele proiecte de infrastructură militară de pe teritoriul țării noastre includ:

  • Baza de la Deveselu, facilitatea antirachetă fiind trecută de SUA sub comandă NATO;

  • Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, care va deveni în următorul deceniu, probabil, cea mai mare bază de acest tip din Europa, dacă Statele Unite își mențin nivelul de angajare;

  • Baza de la Cincu care găzduiește Forța Multinațională NATO, care are Franța ca națiune lider. În prezent, Forța Multinațională are aproximativ 1.200–1.500 de militari.

  • Drumuri și căi ferate, finanțate masiv cu fonduri UE, care au  dublă utilizare (civilă/militară). Acestea pot permite dislocarea rapidă de trupe NATO pe teritoriul țării noastre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel