Lituania. Fostul ministru sovietic al Apărării, condamnat la închisoare pentru crime de război

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Tribunalul Districtual din Vilnius a anunțat, miercuri, verdictul în cazul evenimentelor din 13 ianuarie 1991, fostul ministru sovietic al apărării Dmitri Iazov şi fostul ofițer KGB Mihail Golovatov fiind condamnaţi în absenţă la 10, respectiv 12 ani de închisoare pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii - scrie portalul lituanian DELFI, citat de Rador.

 
 

Potrivit sursei menţionate, alţi 67 de cetățeni din Rusia, Belarus și Ucraina sunt acuzați de crime de război și crime împotriva umanității comise în perioada sovietică, cei mai mulţi dintre aceştia fiind condamnaţi în absență.

Doar doi cetățeni ai Federației Ruse au fost aduşi în fața instanței. Procuratura Generală din Lituania a cerut ca fostul ministru sovietic al apărării Dmitri Iazov și alți cinci ofițeri să fie condamnaţi la închisoare pe viață - mai scrie DELFI.

Astfel, Iazov a fost condamnat la 10 ani de pușcărie, Golovatiuc – la 12 ani, iar fostul șef al garnizonului Armatei sovietice din Vilnius, Vladimir Ushopcic, la 14 ani de pușcărie.

Potrivit materialelor cauzei, Iazov este acuzat că la finele anului 1990 a creat un grup organizat din 160 de militari și politicieni în scopul readucerii Lituaniei în componența URSS, potrivit Interfax.ru, citat de portalul Deschide.md.

Procurorii susțin că Iazov a ordonat subalternilor săi să elaboreze un plan de preluare a puterii în Lituania, să pregătească lista obiectivelor strategice importante, inclusiv autoritățile publice centrale, mass-media și comunicații.

„La data de 11 ianuarie 1991 în cadrul implementării planului, cu ajutorul militarilor, a început agresiunea din partea Uniunii Sovietice și un conflict armat în Lituania", se menționează în document.

Aproape 700 de persoane au fost recunoscute drept victime ale confruntărilor din ianuarie 1991, iar aproape o mie de persoane au fost intervievate în calitate de martori. Rusia a refuzat să coopereze cu Lituania în investigarea acestui caz și a respins cererea de audiere a lui Mihail Gorbaciov, fost șef al URSS. Vytautas Landsbergis, primul președinte al statului lituanian din perioada post-sovietică, a promis să fie prezent în sala de judecată atunci când instanţa va pronunţa hotărârile de condamnare a acuzaţilor.

Amintim că 14 persoane au murit şi peste 1.000 au fost rănite în noaptea de 13 ianuarie 1991, când unități militare sovietice și trupe speciale au preluat cu forţa controlul asupra turnului de televiziune din Vilnius.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel