Lituania dorește să cumpere până la 100 de tancuri Leopard 2A8: Plan pentru formarea unui batalion de tancuri lituanian care să fie pe deplin interoperabil cu forțele germane

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Tancul de lupta principal Leopard 2A8 va fi echipat cu sistemul de protecție activă Trophy, la fel ca și Leopard 2A7A1 prezentat aici. SursaFoto: EuroTrophy.
Tancul de lupta principal Leopard 2A8 va fi echipat cu sistemul de protecție activă Trophy, la fel ca și Leopard 2A7A1 prezentat aici. SursaFoto: EuroTrophy.

Lituania se pregătește să își consolideze apărarea prin planificarea achiziționării a aproximativ 100 dintre cele mai moderne tancuri Leopard 2A8 din Germania. Această veste interesantă a fost publicată de ministrul lituanian al apărării, Laurynas Kasciunas, la 1 octombrie 2024. Acesta a menționat că până la sfârșitul lunii octombrie se va reuni Consiliul național de apărare al Lituaniei pentru a finaliza decizia privind achiziționarea acestor tancuri germane avansate. 

Kasciunas a subliniat ambiția Lituaniei de a spori în continuare capacitățile militare, având în vedere planurile de a obține transportoare blindate de trupe Boxer, cunoscute pe plan local sub denumirea de Vilkas, și sisteme avansate de apărare aeriană. În ciuda acestor obiective, prioritatea principală actuală rămâne formarea unui batalion de tancuri robust, care să colaboreze îndeaproape cu unitățile militare germane echipate cu versiuni modernizate ale tancurilor Leopard 2A8. 

Până în anul 2030, Lituania anticipează că va avea cel puțin 94 de tancuri Leopard 2A8, sporindu-și semnificativ puterea defensivă în colaborare cu forțele lituaniene și germane.

Această desfășurare strategică este crucială în coridorul Suwalki, o fâșie îngustă de pământ care leagă statele baltice de restul Europei, separând în același timp Belarusul de Kaliningradul rusesc. Această zonă este un punct important în apărarea NATO împotriva posibilelor amenințări din partea Rusiei. 

Demersul Lituaniei de a achiziționa tancuri moderne este semnificativ în contextul unui potențial mare război continental cu Rusia, mai ales având în vedere că, dintre statele baltice, doar Letonia deține tancuri - deși doar trei T-55 utilizate pentru antrenament. Acest lucru contrastează puternic cu capacitățile blindate net superioare ale Rusiei.

Prin echiparea armatei sale cu tehnologie de ultimă generație, precum Leopard 2A8, Lituania urmărește să își sporească autonomia în materie de apărare și să își consolideze integrarea în structura militară a NATO, potrivit ministrului lituanian al apărării. 

Leopard 2A8 se remarcă ca fiind una dintre cele mai avansate versiuni ale tancului de luptă principal german „Leopard”, cunoscut pentru caracteristicile sale tehnice și eficiența sa operațională.

Leopard 2A8 dispune de un sistem de control al focului de ultimă generație, integrat perfect cu un modul balistic digital și mecanisme de ochire cu stabilizare. Acest sistem îmbunătățește urmărirea automată a țintelor și permite tragerea cu precizie asupra țintelor în mișcare. Echipat cu telemetre laser, tancul asigură o precizie remarcabilă chiar și în condiții de noapte sau vizibilitate redusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel