„Dacă se confirmă informația că unitățile ucigașe rusești au fost întărite de personalul și echipamentele militare nord-coreene din RPDC, atunci trebuie să revenim la desfășurarea de trupe terestre și la alte idei propuse de Macron”, șeful diplomației lituaniene, care este unul dintre cei mai mari critici, a declarat Politico.
Faptul că nord-coreenii se află deja „probabil” pe teritoriul Rusiei a fost semnalat anterior de reprezentanții Coreei de Sud, dar și de șeful serviciilor secrete ucrainene, Kyrylo Budanov, spunând că RPDC va muta 11.000 de soldați în Rusia.
Într-un interviu acordat Moskovski Komsomolets, generalul rus Vladimir Popov a recunoscut că nord-coreenii sunt deja în Rusia și sunt, în prezent, antrenați.
În comentariul său, Landsbergis a vorbit despre cuvintele lui Macron care a declarat la sfârșitul lunii februarie, la summitul de la Paris, că nu poate exclude desfășurarea trupelor alianței în Ucraina. Cu toate acestea, președintele francez a recunoscut că nu există un acord mai larg în acest sens în NATO.
„Nu există un consens cu privire la sprijinul oficial pentru desfășurarea oricăror forțe terestre. Asta înseamnă că nimic nu poate fi exclus. Vom face tot ce putem pentru a ne asigura că Rusia nu va câștiga”, a spus Macron la acea vreme.
Cu toate acestea, cancelarul german Olaf Scholz a declarat la scurt timp după aceea că trupele NATO nu vor fi dislocate în Ucraina sub nicio formă. La acea vreme, Statele Unite și Marea Britanie au respins propunerea.
Ministrul de externe lituanian Gabrielus Landsbergis / Foto: Consiliul UE
Țările baltice s-au pus de acord încă din februarie
Landsbergis a susținut deja propunerea lui Macron în februarie. El a declarat pentru televiziunea americană CNN că Occidentul trebuie să șteargă toate liniile roșii pe care și le-a stabilit.
„Trebuie să le ștergem. Trebuie să creăm dileme strategice pentru Putin, astfel încât să nu poată calcula ce se va întâmpla pe câmpul de luptă. El știe ce nu vom face. El știe unde nu pășim. El știe că nu suntem uniți. Îi este ușor să joace această bătălie strategică. Trebuie să schimbăm asta”, a spus Landsbergis.
Nici secretarul parlamentar al Ministerului de Externe al Letonia, Reinis Brusbardis, nici fostul prim-ministru al Estoniei, Kaja Kallas, nu au exclus atunci desfășurarea de trupe în Ucraina.
„Letonia continuă să evalueze multe modalități diferite de a consolida sprijinul pentru Ucraina. Dacă ar exista un acord între aliații NATO pentru a trimite trupe în Ucraina, Letonia ar lua în considerare participarea sa”, a declarat Brusbardis.
Amintim că prezența soldaților nord-coreeni în Rusia pentru a susține Armata rusă în războiul împotriva Ucrainei a declanșat o reacție fermă din partea oficialilor sud-coreeni. Seulul a declarat că a intensificat contactele cu Alianța Nord-Atlantică și că nu exclude posibilitatea de a trimite armament Ucrainei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News