"Suntem extrem de îngrijoraţi de situaţie", a spus Nauseda înaintea summitului UE care începe joi la Bruxelles, afirmând că numărul migranţilor care sosesc din Belarus, vecin direct al Lituaniei, a crescut "semnificativ" în ultimele luni, transmite Agerpres.
Trimiterea de migranţi din alte ţări, cum ar fi Irak, Iran şi Siria, "devine poziţia oficială a Belarusului", a declarat el.
Minskul a crescut intenţionat numărul de zboruri între Belarus şi Bagdad, capitala Irakului, a adăugat Nauseda.
Preşedintele lituanian a precizat că a primit informaţii că circa 1.500 de irakieni aşteaptă la Minsk să traverseze frontiera în UE.
Se împlineşte aproape un an de când Belarusul a ajuns în atenţia presei internaţionale după alegerile prezidenţiale din august care au dus la proteste împotriva lui Lukaşenko, cel care a revendicat victoria. Opoziţia a susţinut, în schimb, că scrutinul a fost câştigat de reprezentanta sa, Svetlana Tihanovskaia, care se află în exil în Lituania.
Lukaşenko a ameninţat că le va permite migranţilor să îi traverseze ţara în drumul lor spre UE. Lituania are o graniţă de aproape 680 de kilometri cu Belarusul, reprezentând în acelaşi timp frontiera externă a UE.
Premierul leton Krisjanis Karins a susţinut poziţia lui Nauseda, spunând că a vorbit cu omologul său lituanian despre această chestiune.
"Aparent, (trecerile migranţilor) sunt organizate. Pare o mişcare a unor persoane care vin din Orientul Mijlociu, trec pe la Minsk şi ajung la graniţa cu Lituania", a spus el.
"Este extrem de îngrijorător", a declarat el, adăugând că acest lucru ar trebui discutat la summitul UE de la Bruxelles.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News