Președintele francez Emmanuel Macron a declarat la sfârșitul lunii februarie, după o întâlnire a aliaților Kievului la Paris: "Cu toții am devenit conștienți de necesitatea confruntării cu deficitul unor componente, în special a prafului de pușcă", adăugând: "Praful de pușcă este cu adevărat ceea ce ne lipsește astăzi".
Praful de pușcă este folosit în obuzele de artilerie, cum ar fi proiectilele NATO de 155 de milimetri trimise în Ucraina, care au o rază de acțiune de zeci de kilometri.
Expertul în muniție de la Universitatea Forțelor Armate Germane din München, Johann Hocherl, a declarat: "Obuzul de artilerie exploziv simplu este format din trei părți și conține o carcasă de oțel, o încărcătură principală puternic explozivă și un detonator și, de obicei, este setat să provoace o explozie la impact". Hocherl a explicat că, deși propulsorul este încă denumit praf de pușcă, "nu mai este deloc o pulbere, deoarece constă în tije".
Director adjunct al Institutului Francez pentru Relații Internaționale și Strategice, Jean-Paul Molnay, a spus că Europa are foarte puțini producători de praf de pușcă. Printre companiile producătoare se numără "Urenco", cu fabrici în Franța, Belgia și Suedia, și "Nitrochem", care este deținută în majoritate de "Rheinmetall", cu fabrici în Germania și Elveția.
Comisarul Uniunii Europene pentru Piața Internă, Thierry Breton, a declarat vineri reporterilor la Paris că blocul comunitar se confruntă, de asemenea, cu provocări în găsirea de materii prime pentru praful de pușcă, precizând că, "pentru a face praf de pușcă avem nevoie de un anumit tip de bumbac, majoritatea provenind din China".
Nitroceluloza, cunoscută și sub numele de bumbac de praf de pușcă, este un ingredient major în industria prafului de pușcă. În acest context, Breton a întrebat: "Știați că transporturile acestui bumbac din China s-au oprit în urmă cu câteva luni?"
În ultimii ani, China și Rusia și-au consolidat cooperarea economică și contactele diplomatice, în timp ce parteneriatul lor strategic a devenit mai strâns după războiul din Ucraina. Viceministrul chinez de externe Sun Weidong a anunțat în timpul vizitei sale în Rusia săptămâna trecută că relațiile "trec prin cea mai bună perioadă istorică".
La rândul său, Breton a spus: "Țările din nord au găsit o alternativă la bumbacul chinezesc", adăugând că "inovația este în curs de desfășurare pentru a satisface nevoia de praf de pușcă".
El a subliniat că acum companiile care produc componente alternative pentru praful de pușcă se vor număra printre cele care vor fi selectate pentru a obține granturi în temeiul legislației Uniunii Europene pentru sprijinirea producției de muniție și vor fi anunțate săptămâna viitoare.
Breton se așteaptă ca eforturile Uniunii Europene de a spori producția de obuze de artilerie vor duce la creșterea capacității anuale de producție a blocului la 1,5 până la 1,7 milioane până la sfârșitul acestui an.
La rândul său, expertul de la Institutul Francez pentru Relații Internaționale și Strategice Molnay a spus:"Toată lumea se pune în situația de a produce la o scară mult mai mare", adăugând că "în acest moment ucrainenii suferă de o lipsă de rachete, în timp ce rușii nu au lipsuri de când au obținut un stoc de la nord-coreeni, dar asta se poate întâmpla în lunile următoare".
Molney a concluzionat: "Nimeni nu a fost pregătit pentru un conflict atât de sever, unde există un consum uriaș de echipament militar, și nu am mai văzut un asemenea conflict de la al Doilea Război Mondial".
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News